Perfektný pokrm, ktorý môžete servírovať na raňajky, večeru, ale aj ako dezert, keď ho budete podávať napríklad so zmrzlinou a jahodovým prelivom. Dobrú chuť!
Ingrediencie
- 120 g hladkej múky
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1 a 1/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1 šálka plnotučného jogurtu
- 2 veľké vajcia
- 2 lyžice rozpusteného masla alebo rastlinného oleja
- 1/4 až 1/3 šálky plnotučného mlieka, voliteľne
- slané maslo, javorový sirup, med a/alebo džem na podávanie
Postup
- Na stredne vysokom ohni rozohrejte veľkú panvicu.
- Pravidelne ju otáčajte, aby ste sa uistili, že je rovnomerne zahriata.
- Akonáhle je panvica horúca, stiahnite plameň na strednú teplotu a udržujte horúci povrch. (Chcete, aby na nej kvapka vody poskakovala, ale nestriekala, to je potom príliš horúca.)
- Správna teplota a udržanie rovnomernej teploty panvy je kľúčom k dobre urobeným lievancom.
- Zatiaľ čo sa panvica zahrieva, pripravte si cesto.
- V strednej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, sódu a soľ.
- V inej mise zmiešajte jogurt a vajcia.
- Pridajte zmes jogurtu a vajec do zmesi múky a premiešajte.
- Vmiešajte rozpustené maslo alebo olej.
- Pokiaľ je cesto príliš husté (čo sa môže stať na základe konzistencie použitého jogurtu), pomaly pridávajte 1/4 až 1/3 šálky mlieka.
- Nastriekajte olej na panvicu.
- Lyžicou cesto dávajte na panvicu a tvorte lievance, ktoré smažte, kým sa na ich povrchu nevytvoria bublinky, asi 2 minúty.
- Špachtľou preklopte lievance a smažte, kým nebudú dozlatista – asi ďalšie 2 minúty.
- Pracujte po dávkach a smažte iba toľko lievancov, koľko sa ich na panvicu zmestí bez toho, aby sa seba navzájom dotýkali.
- Preneste lievance na tanier a podávajte horúce s maslom, javorovým sirupom, medom alebo džemom.
Inšpirujte sa aj našimi receptami na palacinky 12x inak! Prinášame vám slané aj sladké varianty.