Tento koláč má perfektne vyváženú sladkú chuť a je zaujímavý tým, že obsahuje nielen slivky, ale aj mix malín, černíc a čučoriedok. Ide tak o najlepší dezert, ktorý je možné pripravovať v lete z domácich surovín.
Ingrediencie
Cesto:
- ½ šálky ľadovej vody
- 1 čajová lyžička jablčného octu
- 1 a ¾ šálky + 2 polievkové lyžice múky
- 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu
- 1 čajová lyžička soli
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 12 polievkové lyžice nesoleného masla (veľmi studeného a nakrájaného na kocky)
Náplň:
- 6 vrchovatých šálok čerstvých bobúľ (maliny, černice, čučoriedky – voliteľné)
- 6 malých sliviek (vykôstkovaných a nakrájaných na plátky)
- ¼ šálky citrónovej šťavy
- ¾ šálky + 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- ¼ šálky tapioky
- 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu
- 1 čajová lyžička soli
- ¼ šálky medu
- 1 polievková lyžica citrónovej kôry
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- ½ šálky kvalitného ovocného džemu
- 1 veľké vajcia
Postup
Cesto:
- V miske zmiešajte vodu a jablkový ocot. Vložte do chladničky, pokiaľ nebudete zmes potrebovať.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, kukuričný škrob, soľ a cukor. Pridajte kocky studeného masla a zamiešajte.
- Pomaly pridávajte studenú vodu s octom a miešajte, kým nevznikne vlhké cesto.
- Cesto opatrne preložte na ľahko pomúčenú dosku, vytvorte z neho guľu a zabaľte ho do potravinovej fólie. Nechajte odpočívať 1 hodinu.
- 10 minút predtým, než budete cesto valcovať, ho vytiahnite z chladničky. Ak by ste s ním pracovali skôr, mohlo by popraskať.
- Cesto vyvaľkajte do strán a umiestnite ho do formy na pečenie. Nalepte ho aj po stranách formy a dno prepichajte vidličkou.
Náplň:
- Ovocie umyte a vložte do veľkej misy, spoločne s nakrájanými slivkami. Premiešajte s polovicou šálky cukru a citrónovou šťavou.
- Túto zmes dajte do sitka a ten položte na misu. Nechajte stáť 3 hodiny – začne sa uvoľňovať šťava. Ovocie môžete občas jemne premiešať.
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Cedník s ovocím vyberte a ovocnú šťavu, ktorá vytiekla, nalejte do panvice. Ovocie vysypte do misky a odložte ju bokom.
- Pomocou mlynčeka rozdrvte tapioku na prášok. Do panvice s ovocnou šťavou vsypte tapioku, zvyšný cukor, kukuričný škrob, soľ, med a citrónovú kôru. Intenzívne šľahajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Panvicu vložte na sporák a zapnite ho na strednú teplotu.
- Varte, za stáleho miešania, po dobu 5 minút, kým zmes nezačne hustnúť. Následne odoberte z tepla a vmiešajte vanilku.
- Do panvice pridajte ovocie a jemne premiešajte.
- Cesto vo forme nakrájajte na tenké pásiky a dno potrite džemom.
- Nalejte na cesto ovocnú zmes a prekryte ju pásikmi zo strán – najprv v jednom smere a potom v druhom tak, aby sa prekrížili a uzavreli koláč na povrchu.
- V malej miske rozšľahajte vajcia s 1 lyžicou studenej vody. Touto vaječnou zmesou pretrite povrch koláča a posypte ho 2–3 lyžicami cukru.
- Vložte do predhriatej rúry a pečte 30 minút. Po tejto dobe znížte teplotu na 190 °C a pečte ďalších 30–40 minút.
- Pred podávaním nechajte koláč úplne vychladnúť na chladiacom rošte – asi 4 až 6 hodín.
Dostali ste chuť na vločky? Potom vyskúšajte aj ďalšie výborné recepty z ovsených vločiek .