Ovocie a čokoláda je priamo smrtiaca kombinácia. Ostatne poznáte niečo lepšie, než ovocie namočené v čokoládovej fontáne? Vynikajúci čokoládový korpus je plný kakaa ak tomu lahodné čerstvé ovocie.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 225 g horkej čokolády
- 175 g masla
- 1 lyžička instantnej kávy
- 2 lyžičky vody
- 100 g mletých vlašských orechov (alebo mix s mandľami a lieskovými orechmi)
- 50 g hladkej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 5 vajec
- 110 g krupicového cukru
Na polevu
- 125 g Ricotty (môže byť aj Lučina)
- 8 čerstvých jahôd
- 220 g horkej čokolády
- 160 ml smotany na šľahanie (33 %)
- čerstvé ovocie
Postup – korpus
- Budeme potrebovať tortovú formu (20 – 26 cm), ktorú vymažeme, vysypeme, odložíme zatiaľ bokom a dáme si predhriať rúru na 160 °C
- Vezmeme sklenenú misku vhodnú do mikrovlnnej rúry, dáme do nej čokoládu s maslom a necháme na minútku rozpustiť v mikrovlnke.
- Misku vyberieme a dôkladne premiešame, až sa maslo s čokoládou úplne spojí.
- Kávu rozmiešame vo vode a vmiešame do čokolády, potom necháme vychladnúť.
- Do ďalšej misy nasypeme rozomleté orechy, múku, soľ, zmiešame a necháme stáť.
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny a postupne pridáme vychladnutú čokoládovú zmes. Celú dobu miešame.
- Kedy máme dôkladne premiešané, pridáme sypké ingrediencie, ktoré sme si predtým zmiešali a dobre zamiešame.
- Cesto nalejeme na plech a vložíme do predhriatej rúry. Necháme piecť 30 – 45 minút. Upečené necháme úplne vychladnúť.
Postup – poleva
- Najskôr zmiešame ricottu s práškovým cukrom, potom očistíme jahody a nakrájame ich na plátky.
- Smotanu vlejeme do misky vhodnej pre mikrovlnné rúry, vložíme ju dovnútra a privedieme do varu.
- Vytiahneme smotanu z mikrovlnky, nalámeme do nej čokoládu, zamiešame a necháme tak 5 minút odstáť.
- Pomocou mixéra (metličky) vyšľaháme a dáme vychladiť, tým poleva ešte zhustne.
- Keď toto všetko nachystáme, pustíme sa do dokončovacích prác.
- Tortu vyberieme z formy a pozdĺžne rozpolíme. Spodnú časť potrieme náplňou, na to rozložíme plátky jahôd a priklopíme druhou časťou korpusu.
- Povrch torty polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme čerstvým ovocím.
- Kto chce, môže ešte vyšľahať smotanu na šľahanie a ozdobiť kopčeky šľahačky.
Výbornú kávu k týmto dezertom vykúzlite v kávovaroch DeLonghi z našej recenzie .