Lahodný jemný krém z kakaa a čokolády, ktorý môžete použiť na vianočné pečivo aj iné dezerty.
Ingrediencie:
- 1/4 šálky mlieka
- 170 g horkej čokolády
- 1/2 šálky cukru
- 2 PL nesladeného kakaového prášku
- 3 žĺtky
- 1 vajce
- 2 čajové lyžičky vanilky
- 2 a 1/2 PL kukuričného škrobu
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 2 PL masla
Postup:
- Do hrnca dajte mlieko a vanilku. Mlieko zahrejte a priveďte ho do varu.
- Zatiaľ čo sa mlieko zahrieva, dajte do kuchynského robota cukor, vajcia a žĺtky, kukuričný škrob, kakaový prášok a soľ.
- Šľahajte, kým nevznikne hustá a hladká zmes.
- Akonáhle sa mlieko začne variť, stiahnite ho z ohňa.
- Do vaječnej zmesi pomaly za stáleho miešania prilievajte asi polovicu horúceho mlieka, aby sa vaječná zmes zjemnila.
- Keď sú vajcia temperované, pridajte vaječnú zmes späť do horúceho mlieka v hrnci.
- Za stáleho miešania zahrievajte na miernom ohni, kým zmes nezačne hustnúť.
- Za stáleho šľahania nechajte jemne prejsť do varu.
- Akonáhle sa na hladine objavia prvé bublinky, znížte teplotu na minimum a ihneď pridajte kúsky horkej čokolády.
- Miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
- Odstavte z ohňa a pridajte maslo.
- Miešajte, kým sa maslo úplne nevmieša do krému.
- Nalejte krém do misy a ihneď zakryte potravinovou fóliou.
- Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a potom ho vložte na niekoľko hodín chladiť do chladničky.