Najlepší veľkonočný mazanec

Najlepší veľkonočný mazanec

Typickou dobrôtkou pre sviatky jari je jednoznačne bochník, o ktorom by sa dalo hovoriť ako o jednom z hlavných symbolov českých Veľkej noci.

Pripravuje sa z kysnutého cesta a milujeme ho hlavne s teplým kakaom alebo bielou kávou. Ako lepšie odštartovať sviatočný deň ako práve s touto dobrôtkou na raňajky.

Ďalšie, čo by vo vašom zošítku určite nemalo chýbať, sú recepty na veľkonočnú plnku , ktorá je tiež počas týchto sviatkov úplne nenahraditeľná.

Ingrediencie:

  • 2 a 1/2 hrnčeka (330 g) polohrubej múky
  • 1/2 hrnčeka (120 ml) vlažného mlieka
  • 2/3 kocky rozpusteného nesoleného masla (70 g)
  • 2 žĺtky
  • 1/3 hrnčeka (65 g) kryštálového cukru
  • 2 lyžičky sušeného droždia
  • 2 polievkové lyžice (35 g) hrozienok
  • 2 lyžice (35 g) lúpaných mandlí
  • 1 – 2 lyžičky vanilkovej esencie alebo 1 vrecko vanilkového cukru
  • Čerstvo nastrúhaná citrónová kôra z 1/2 – 1 citróna
  • Štipka soli
  • Rum na namáčanie hrozienok (cca 4 – 5 lyžíc)

Na dokončenie:

  • 1 vajce
  • 1 – 2 hrsti lúpaných mandlí

Postup:

  • Začneme tým, že si deň vopred namočíme hrozienka do rumu a zakryjeme tanierikom.
  • Nasledujúci deň preosejeme do veľkej misy múku, uprostred utvoríme jamku, do nej dáme sušené droždie, lyžičku cukru a zalejeme polovicou vlažného mlieka.
  • Jemne premiešame s trochou múky, aby sa utvorilo riedke cesto. Potom misu zakryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť po dobu 30 minút.
  • Po uplynutí tejto doby pridáme vlažné rozpustené maslo, zvyšné mlieko, cukor, žĺtky, soľ, vanilku, nastrúhanú citrónovú kôru a uhnite hladké vláčne cesto, ideálne pomocou drevenej varešky. Pokiaľ máme stojančekový kuchynský mixér s hnetacím hákom, potom cesto pripravíme v ňom.
  • Keď je cesto vypracované, pridáme do misy nasekané mandle s namočenými hrozienkami a zapracujeme do cesta, pričom rum z hrozienok zatiaľ odložíme bokom.
  • Hotové cesto zakryjeme a dáme na teplé miesto na 30 minút kysnúť.
  • Plech vyložíme papierom na pečenie, z cesta vytvarujeme bochník, položíme na plech a necháme ešte hodinu kysnúť.
  • Po poslednom kysnutí utvoríme na vrchu bochník krížik, a to ostrým nožom alebo pomocou nožníc.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov.
  • Rozklepneme jedno vajce, pridáme rum z hrozienok a vidličkou našľaháme. Potrieme celý povrch mazanca, posypeme plátkami mandlí a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme zhruba 30 minút.
  • Na konci pečenia zapichneme do mazanca drevenú špajľu, pokiaľ je suchá a cesto nelepí, môžeme ho vyberú, pokiaľ je na špajli nalepené cesto, necháme mazanec ešte 10 minút piecť.
  • Potom už len stačí vybrať z rúry a nechať vychladnúť.

Tip: Skúste potrieť plátky mazanca tenkou vrstvou čerstvého nesoleného masla a ozdobiť marmeládou alebo medom, je to vynikajúca lahôdka.

Sladký veľkonočný bochník.
Zdroj: https://www.cooklikeczechs.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.