Žĺtkový krém je skvelý nielen na torty, ale veľmi ním oživíte aj vaše vianočné pečivo.
Ingrediencie:
- 2 šálky plnotučného mlieka
- 1/4 šálky + 1/3 šálky cukru kryštál
- 3 žĺtky
- 1/4 šálky kukuričného škrobu
- 2 PL masla
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Postup:
- V hrnci zmiešajte mlieko a štvrť šálky cukru.
- Na miernom ohni priveďte zmes do varu.
- V mise vyšľahajte vajcia, žĺtky, kukuričný škrob a tretinu šálky cukru.
- Hneď ako mlieko začne vrieť, opatrne za stáleho miešania prilievajte polovicu horúceho mlieka do vaječnej zmesi.
- Vaječnú zmes vlejte späť do hrnca a neustále šľahajte, kým zmes nezhustne.
- Po zhustnutí odstavte z ohňa a vmiešajte maslo a vanilku.
- Miešajte, kým sa nerozpustí.
- Prelejte do misky a prikryte potravinovou fóliou. Fólia sa musí dotýkať hornej časti krému, aby sa na ňom nevytvoril film.
- Pred použitím nechajte krém úplne vychladnúť v chladničke po dobu najmenej 4 hodín.