Poctivý recept na vianočnú pochúťku, ktorá sa vám bude rozplývať na jazyku.
Ingrediencie
- 500 g polohrubej múky
- 100 g práškového cukru
- 200 g masla
- 30 g čerstvého droždia
- 250 ml mlieka
- 2 vajcia
- 150 g hrozienok namočených v rume
- 50 g nasekaných mandlí
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 1 žĺtok na potretie
Postup
- Maslo utrite s cukrom a vajcom.
- Pridajte štipku soli a citrónovú kôru.
- Do mlieka rozdrobte čerstvé droždie, pridajte trochu cukru a nechajte vzísť kvások.
- Do zmesi masla primiešajte hrozienka, mandle a striedavo postupne pridávajte aj preosiatu múku a kvások.
- Vypracujete tuhšie cesto.
- Následne ho dajte aspoň na 60 minút kysnúť na teplé miesto.
- Z vykysnutého cesta upleťte vianočku.
- Predhrejte si rúru na 180 °C.
- Pred vložením do rúry vianočku na plechu vyloženom papierom na pečenie nechajte ešte približne 15-20 minút kysnúť.
- Vianočku potom prepichnite na niekoľkých miestach špajdľou a potrite vaječným žĺtkom.
- Pečte v predhriatej rúre približne hodinu.
- Vychladnutú vianočku posypte práškovým cukrom.