Žihľavy patria k jarnej kuchyni už od nepamäti, ale nemusíte sa obmedzovať len na žihľavový špenát či plnku. Vyskúšajte lahodnú sekanú so žihľavou a údeným mäsom, ktorá sa skvele hodí na sviatočný stôl.
Čo budeme potrebovať
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 100 g cibule
- 50 g cesnaku
- miska čerstvých mladých žihľav
- 120 ml mlieka
- 2 svetlé žemle
- soľ a korenie podľa chuti
- majorán
Postup
- Rúru predhrejeme na 200 °C.
- Žihľavy prelejeme horúcou vodou, zlejeme a necháme odkvapkať.
- Žemle nakrájame na kocky a zalejeme mliekom, aby napučali a zmäkli. Prebytočné mlieko vytlačíme.
- Vo veľkej mise zmiešame mleté mäso, žemle, cibuľku a prelisovaný cesnak a dochutíme soľou, čiernym korením a majoránom. Pridáme žihľavy a dobre premiešame.
- Mäsovú zmes vložíme do pekáča, podlejeme pohárom vody a pečieme cca 45 minút. Počas pečenia môžeme niekoľkokrát poliať výpekom.
Nezabudnite na záver slávnostného obeda podávať sladkú bodku! Podávajte s týmto receptom na veľkonočnú sekanú osvedčené veľkonočné zákusky , ktoré nesklamú.