Jedny z najlepších kysnutých špecialít na sladko. Také sú bavorské vdolky s lekvárom.
INGREDIENCIA
- 500 g polohrubej múky
- hrnček mlieka
- 25 g droždia
- 25 g masla
- 1 lyžica cukru
- 1 žĺtok
- štipku soli
Na ozdobu vdolčekov:
- poháre slivkového lekváru
- tvaroh/šľahačka
POSTUP
- Do mlieka dáme cukor a rozdrobíme droždie.
- Necháme na teplom mieste kysnúť.
- Do múky pridáme lyžičku soli, premiešame a pridáme rozmiešaný kvások.
- Pridáme žĺtok a rozpustené maslo. Vypracujeme cesto tak, aby bolo pružné.
- Necháme pod utierkou kysnúť ďalšiu hodinu.
- Rozvaľkáme cesto na hrúbku 2 cm a vykrajujeme kolieska.
- Okrem klasického okrúhleho tvaru môžeme použiť aj iné tvary na neplnené múčniky a spojiť ich niekoľko na seba alebo cesto spracovať ručne do rôznych valčekov, ktoré môžeme aj prepletať.
- Tvary necháme ešte asi 10 minút na stole kysnúť a potom ich osmažíme na oleji po oboch stranách pri zatvorenej pokrievke.
- Vdolečky ozdobíme kopčekom lekváru a čiapočkou z tvarohu.