Najlepšie cesto na pizzu

Najlepšie cesto na pizzu

Talianska kuchyňa prenikla do našich domácností už dávno a nič neurobí väčšiu radosť ako lahodná pizza. Lenže pripraviť pre ňu naozaj kvalitný základ je často veľmi ťažká záležitosť. S týmto receptom vám to snáď trochu uľahčíme. A ak hľadáte inšpiráciu pre ochutenie, omrknite zaujímavé recepty na pizzu .

Ingrediencie:

  • 250 – 295 g hladkej alebo chlebovej múky
  • 1 vrecko instantného droždia
  • 1 a 1/2 lyžičky cukru kryštál
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky cesnakového prášku
  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 175 ml teplej vody

Postup:

  • Vo veľkej mise zmiešame 125 g múky, instantné droždie, cukor aj soľ. Pridáme olivový olej, teplú vodu a pomocou drevenej varešky dobre premiešame.
  • Prisypeme zvyšnú múku a miešame tak dlho, kým sa neutvorí hladké jednotvárne cesto, ktoré je tak akurát elastické a odťahuje sa od stien.
  • Počítať musíme s tým, že bude cesto trochu lepivé, ale je potrebné ho ešte dôkladne hniesť rukou.
  • Pripravíme si veľkú čistú misu, vnútro vymastíme olivovým olejom a zatiaľ odložíme.
  • Pomúčime si ruky az cesta vytvarujeme guľu, ktorú dáme do vymastenej misy a niekoľkokrát prevrátime, aby sa olej dostal na každý kúsok cesta.
  • Misu zakryjeme potravinovou fóliou a dáme na teplé miesto kysnúť cca na 30 minút, aby zdvojnásobilo svoj objem.
  • Po uplynutí tejto doby si predhrejeme rúru na 200 stupňov.
  • Cesto rukou jemne vyfúkneme, prenesieme na pomúčenú dosku, krátko prehniteme, aby bolo hladké a valčekom vyvaľkáme na okrúhly plát s priemerom 30 cm.
  • Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, prípadne do guľatej pizza formy potrebnej veľkosti. Okraje ľahko ohneme, aby sa utvoril okraj a tým aj kôrka.
  • Povrch cesta pokvapkáme olivovým olejom a pomocou cukrárskeho štetca či mašlovačky rozotrieme po celom povrchu pizze.
  • Vidličkou prepichneme povrch cesta na niekoľkých miestach, aby sa na ňom počas pečenia netvorili bublinky.
  • Ozdobíme podľa ľubovôle a pečieme v predhriatej rúre zhruba 13 – 15 minút, aby boli suroviny zlatisto hnedé.
  • Potom už len stačí nakrájať a podávať.

Tip: Ak chcete chrumkavejší povrch, zvoľte chlebovú múku, pre mäkšiu kôrku je lepšia hladká.

Najjednoduchšie a najlepšie recept na cesto na pizzu.
Zdroj: https://sugarspunrun.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.