Talianska kuchyňa prenikla do našich domácností už dávno a nič neurobí väčšiu radosť ako lahodná pizza. Lenže pripraviť pre ňu naozaj kvalitný základ je často veľmi ťažká záležitosť. S týmto receptom vám to snáď trochu uľahčíme. A ak hľadáte inšpiráciu pre ochutenie, omrknite zaujímavé recepty na pizzu .
Ingrediencie:
- 250 – 295 g hladkej alebo chlebovej múky
- 1 vrecko instantného droždia
- 1 a 1/2 lyžičky cukru kryštál
- 3/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky cesnakového prášku
- 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 175 ml teplej vody
Postup:
- Vo veľkej mise zmiešame 125 g múky, instantné droždie, cukor aj soľ. Pridáme olivový olej, teplú vodu a pomocou drevenej varešky dobre premiešame.
- Prisypeme zvyšnú múku a miešame tak dlho, kým sa neutvorí hladké jednotvárne cesto, ktoré je tak akurát elastické a odťahuje sa od stien.
- Počítať musíme s tým, že bude cesto trochu lepivé, ale je potrebné ho ešte dôkladne hniesť rukou.
- Pripravíme si veľkú čistú misu, vnútro vymastíme olivovým olejom a zatiaľ odložíme.
- Pomúčime si ruky az cesta vytvarujeme guľu, ktorú dáme do vymastenej misy a niekoľkokrát prevrátime, aby sa olej dostal na každý kúsok cesta.
- Misu zakryjeme potravinovou fóliou a dáme na teplé miesto kysnúť cca na 30 minút, aby zdvojnásobilo svoj objem.
- Po uplynutí tejto doby si predhrejeme rúru na 200 stupňov.
- Cesto rukou jemne vyfúkneme, prenesieme na pomúčenú dosku, krátko prehniteme, aby bolo hladké a valčekom vyvaľkáme na okrúhly plát s priemerom 30 cm.
- Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, prípadne do guľatej pizza formy potrebnej veľkosti. Okraje ľahko ohneme, aby sa utvoril okraj a tým aj kôrka.
- Povrch cesta pokvapkáme olivovým olejom a pomocou cukrárskeho štetca či mašlovačky rozotrieme po celom povrchu pizze.
- Vidličkou prepichneme povrch cesta na niekoľkých miestach, aby sa na ňom počas pečenia netvorili bublinky.
- Ozdobíme podľa ľubovôle a pečieme v predhriatej rúre zhruba 13 – 15 minút, aby boli suroviny zlatisto hnedé.
- Potom už len stačí nakrájať a podávať.
Tip: Ak chcete chrumkavejší povrch, zvoľte chlebovú múku, pre mäkšiu kôrku je lepšia hladká.