Jednoduchý recept, s ktorým sa nemusíte obávať, že by vaše perníčky neboli dostatočne voňavé a mäkké.
Ingrediencie:
- 5 šálok hladkej múky
- 1 šálka medu
- 1 šálka masla
- 1/2 šálky cukru
- 2 vajcia
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- 4 čajové lyžičky mletého zázvoru
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1 čajová lyžička čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
- 1/2 čajovej lyžičky mletého klinčeka
Postup:
- V mise preosejte múku, soľ, jedlú sódu a korenie.
- Maslo a práškový cukor vyšľahajte mixérom do svetlej a nadýchanej hmoty.
- Po jednom zašľahajte vajcia a potom tekutý med.
- Znížte rýchlosť na nízku a postupne pridávajte múčnu zmes, kým sa všetko dobre nespojí.
- Cesto rozdeľte na tretiny a každú zabaľte do potravinárskej fólie.
- Dajte na hodinu do chladničky.
- Predhrejte rúru na 170°C.
- Prvú tretinu cesta rozvaľkajte na hrúbku približne pol centimetra a pomocou vykrajovačov vykrájajte požadované tvary perníčkov.
- Vykrájané vianočné pečivo odkladajte na plechy vyložené papierom na pečenie.
- Rovnako postupujte aj so zvyšným cestom.
- Pečte v predhriatej rúre približne 12-15 minút v závislosti od veľkosti perníčkov.
- Po vyhladnutí medovej perníčky ozdobte polevou.
Vianoce bez tradičných perníčkov si v slovenských rodinách dokáže predstaviť len málokto. Upečte si spoločne s nami voňavé vianočné perníčky !