Vychutnajte si kus čokoládového neba. Zákusok, ktorý je snáď hlavnou turistickou atrakciou Viedne a pre jeho ochutnanie sa stoja dlhé rady, aj za nepriaznivého počasia. Presne tým si môžete v pár krokoch upiecť u vás v kuchyni. A vychutnať si ho s viedenskou kávou v teple domova.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 130 g hladkej múky
- ½ prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- 230 g povoleného masla
- 230 g cukru kryštál
- 8 celých vajec
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 170 g horkej čokolády
Na náplň
- 500 g marhuľovej marmelády
- 60 ml kvalitného rumu
- 110 g masla
- 170 g horkej čokolády
- 2 lyžice kukuričného sirupu/medu/javorového sirupu
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie alebo vymažeme maslom a vysypeme múkou
- Strany formy vymastíme maslom a vysypeme múkou
- Na vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu
- Rozpustenú čokoládu necháme vychladnúť
- Do veľkej misy preosejeme múku, prášok do pečiva a soľ
- V druhej mise vymiešame zmäknuté maslo s polovicou cukru kryštál
- Pridáme žĺtky a extrakt z vanilky
- Zmes poriadne miešame, aby sa všetky ingrediencie spojili
- Prisypeme suché ingrediencie a znovu spolu premiešame, aby vzniklo jednoliate cesto
- Do cesta primiešame vychladnutú čokoládu
- Z bielkov si vyšľaháme sneh
- Pomaly pridávame zvyšok cukru a sneh vyšľaháme do pevnej konzistencie
- Sneh potom opatrne vmiešame do cesta, aby bolo cesto celistvé
- Cesto prelejeme do pripravenej formy a zarovnáme ho
- Tortu pečieme približne 45 – 50 minút, kým zo stredu torty vyberieme čisté špáradlo
- Potom tortu vyberieme a vychladíme ho na 10 minút ešte zatvorenú vo forme
- Potom ho z formy vyberieme na kovovú mriežku a necháme, úplne vychladnúť
- Do marhuľovej marmelády vmiešame rum
- Tortu rozpolíme a potrieme vnútro marmeládou
- Polovky na seba priložíme a potrieme celý povrch torty zvyšnou marmeládou
- Takto tortu necháme odpočinúť aspoň 1 hodinu
- Čokoládu ohrievame na vodnom kúpeli, potom pridáme maslo a miešame, kým sa oboje nerozpustí a nespojí
- Do zmesi pridáme sirup
- Teplou polevou prelejeme tortu a potrieme jej celú tortu
- Polevu na Sacher torte necháme stuhnúť, kým ju budeme podávať
Ak hotovú tortu uložíte na jeden alebo dva dni do chladu chladničky, tak sa jej chuť zintenzívni, a to vďaka marhuľovej marmeláde, ktorá sa vsiakne do korpusu.
Ako je nám známe tort je celý rad, ale ak ste ešte nenašli svojho favorita tak preskúmajte tieto recepty na sladké aj slané torty , kde ho určite nájdete.