Repa chutí skvele v rôznych kombináciách, ale jedna z tých najlepších je s chrenom! Pripravte si túto delikatesu, ktorú si zamiluje celá vaša rodina.
Budete potrebovať
- 30-40 malých červených rep
- 2 šálky vody
- 2 šálky cukru
- 3 šálky bieleho octu
- 1 lyžica soli
- 2 lyžičky celej rasce
- 1 lyžička feniklových semienok
- 1 lyžička celých bobúľ čierneho korenia
- 1/2 lyžičky chilli vločiek (voliteľne)
- čerstvý chren, nakrájaný na plátky alebo nastrúhaný
Postup prípravy
- Červenú repu uvarte v pare alebo pečte do mäkka.
- Uvarenú repu nechajte mierne vychladnúť a potom ju olúpte.
- Repu nakrájajte na tenké plátky alebo ju nastrúhajte nahrubo.
- Takto upravenú repu vložte do nádoby, ktorú môžete cez noc zavrieť.
- V stredne veľkom hrnci zmiešajte vodu, cukor, ocot, soľ, rascu, fenikel, čierne korenie a čili vločky (voliteľne).
- Tekutinu priveďte do varu a prikryté nechajte 15 minút variť.
- Odstráňte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť.
- Tekutinu nalejte cez sito na repu, zamiešajte a nechajte 2-3 hodiny odležať.
- Pripravte si zavárací hrniec, poháre, viečka a krúžky.
- Poháre a viečka sterilizujte.
- Na dno každého pohára položte niekoľko plátkov čerstvého chrenu.
- Naplňte poháre nakladanou repou, zaviečkujte a vložte do zaváracieho hrniec.
- Zavárajte cca 20 minút pri 85 stupňoch Celzia.
- Akonáhle je hotové, poháre otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
- Skladujte na tmavom a chladnom mieste.