Tlakové konzervovanie sušených fazule je šetrný spôsob, ako fazuľa pripraviť a uchovať.
Čo budeme potrebovať
- 2,5 kg bielych fazule
- Soľ na konzervovanie
- Voda
Postup
- Suché biele fazule prepláchneme a očistíme od nečistôt
- Preložíme ich do veľkého hrnca a zalejeme ich dostatočným množstvom vody, tak aby boli ponorené
- Fazuľu necháme vo vode 12 hodín alebo cez noc namáčať
- Namočenú strukovinu potom prepláchneme a vrátime ich späť do hrnca s čistou vodou
- Vodu začneme variť a varíme ju po dobu asi 30 minút
- Zatiaľ čo sa fazuľa varí, pripravíme si poháre
- Poháre aj viečka umyjeme horúcou vodou a necháme ich odkvapkať
- Do pohárov pridáme konzervačnú soľ, do každej z nich ½ lyžičky
- Pomocou naberačky naplníme poháre fazuľami
- Pridáme vodu, v ktorej sme fazuľu varili, ale neplníme až k hrdlu pohára
- Fazuľu v pohári premiešame drevenou špachtľou, aby sme sa zbavili vzduchových bublín
- Poháre pevne uzavrieme viečkom
- Umiestnime ich do tlakovej nádoby
- Necháme medzi nimi trochu priestoru, aby sa poháre nedotýkali
- Upravíme množstvo vody podľa potreby a ďalej pokračujeme podľa návodu
- Zavárame po dobu 75-90 minút
- Keď uplynie dostatok času, nádobu vypneme a necháme vychladnúť
- Poháre vyberieme, rozložíme a necháme vychladnúť
- Takto ich necháme 12-24 hodín
- Skontrolujeme ich tesnenie tým, že stlačíme stred viečka, ktorý by sa nemal hýbať
- Označíme ich a uložíme na chladné miesto