Máte radi tradičnú kyslú kapustu ?
Chcete si pripraviť vitamínovú bombu na celú zimu?
Vyskúšajte domácu nakladanú kapustu a ďalšiu zeleninu!
Začiatok zimy priamo nabáda k výrobe kvasenej zeleniny , ktorá je vitamínmi priamo nabitá na prasknutie.
Podľa tradičnej čínskej medicíny je navyše kvasená zelenina oveľa prínosnejšia pre náš organizmus , ako napríklad čerstvé paradajky a uhorky počas zimy, kedy je táto zelenina umelo pestovaná v skleníkoch namiesto slnečných záhonov.
Naše recepty
Viete, že červenú repu môžete naložiť aj inak? Vyskúšajte aj ďalšie varianty nakladanej červenej repy .
Kyslá kapusta a jej prínos pre zdravie
Že je kyslá zelenina na čele s kapustou zdraviu prospešnou potravinou , vás určite neprekvapí. Veď aj malým deťom radi rozprávame rozprávky o námorníkoch, ktorí si okrem truhlice s pokladom a ukecaného papagája viezli na lodi aj sud s kyslou kapustou, aby nemali skorbut.
Vedeli ste ale, kde všade dokáže nakladaná kapusta pomôcť? Táto vitamíny nabitá pochúťka má pozitívny vplyv na:
- poruchy mozgu a duševnej choroby
- zažívacie ťažkosti, ako je syndróm presakujúcich čriev alebo ulcerózna kolitída
- poruchy nálady, ako je depresia a úzkosť
- rôzne autoimunitné choroby
- cukrovka a ďalšie metabolické stavy
- obezita alebo priberanie na váhe
- astma
- hormonálna nerovnováha
- alergia na potraviny a citlivosť na niektoré suroviny v jedle
- rakovina v niektorých formách
A prečo je kyslá kapusta taká prospešná? Môžu za to priateľské baktérie vznikajúce pri kvasení podobné tým, ktoré poznáme napríklad z jogurtu. Tieto baktérie pôsobia v našom hrubom čreve, teda tam, kde sídli aj centrum našej imunity a teda odolnosti voči všetkým chorobám a vonkajším vplyvom.
Doprajte si túto kyslú dobrotu niekoľkokrát týždenne a najmä v zimnom období na seba pozitívne účinky nenechajú dlho čakať.
Neviete, ako spracovať nakladanú kapustu v kuchyni? Vyskúšajte naše osvedčené recepty s kyslou kapustou , ktoré zachutnajú každému!
Návod na nakladanie kyslej kapusty
Existujú dva základné spôsoby nakladania kyslej kapusty. Klasické české nakladanie kapusty, teda kvasenie vo veľkej nádobe (zeláku), je vo svojej podstate veľmi podobné čínskemu nakladaniu fermentovanej zeleniny, z ktorej medzi najznámejšie patrí slávne kim-či.
Fermentovaná kapusta sa nechá niekoľko dní až týždňov odležať v slanom náleve , kde sa vytvoria zdraviu prospešné baktérie. Takto naložená kapusta vydrží iba pár týždňov a môžete si ju vyrobiť kedykoľvek počas roka.
Druhým spôsobom je konzervovanie kapusty v korenenom náleve , kedy nakladáme kapustu (a inú zeleninu) do pohárov a zalievame horúcim nálevom. Celý pohár sa ešte zavarí vo vode a vďaka tomu vydrží až niekoľko mesiacov . Na rozdiel od fermentovanej kapusty však takto spracovaná kapusta neobsahuje toľko zdraviu prospešných látok. Zato však vydrží podstatne dlhšie.
Ako si nakoniec tento proces aspoň trochu uľahčiť? Máte nejakú vychytávku na krúhanie kapusty alebo ho kosíte ručne? Ak by vás zaujímalo, ako si v tejto réžii vedú elektrické krájače potravín , mrknite na recenziu.