Obľúbeným mäsom na zaváranie je mäso bravčové. Skúste si takto pripraviť pliecko, bôčik a krkovicu a budete sa tešiť skvelým výsledkom!
Budete potrebovať
- 0,5 kg bravčové pliecko
- 0,5 kg bravčového bôčika
- 0,5 kg bravčovej krkovice
- voda alebo bravčový vývar
- soľ, korenie, rasca
Postup prípravy
- Deň dopredu si pripravte bravčový vývar – pokiaľ nechcete, môžete použiť prevarenú vodu.
- Mäso umyte, zbavte kostí, šliach a podobných nečistôt.
- Nakrájajte ho na kocky – tak, aby sa pekne zmestili do pohárov.
- Mäso osoľte, oprite, okmínujte a dajte do chladničky na 24 hodín uležať.
- Ďalší deň si pripravte zaváracie poháre – sterilizujte ich a poriadne vysušte.
- Na dno pohára nasypte lyžičku soli.
- Mäso dajte do pohárov – poriadne ho vtesnite na seba, aby sa vytlačil vzduch.
- Zalejte asi 2 centimetre pod okraj vývarom alebo vodou.
- Než poháre zaviečkujte, položte na mäso kúsok bravčovej kože z bôčika – vytvorí sa príjemný rôsol.
- Poriadne poháre zaviečkujte, utiahnite a vložte do zaváracieho hrnca hodinu povariť na 98-100 stupňov.
- Druhý deň opakujte varenie ako deň predošlý.
- Akonáhle je hotové, poháre vytiahnite a pretočte ich dnom nahor.
- Nechajte vychladnúť a uskladnite v chladnom a temnom mieste.