Niektorí ľudia zaváranú zeleninu milujú a iní zase nie. Ja osobne chuť doma zavarenej kukurice milujem, chuť je vždy lepšia ako konzervovaná cukrová kukurica z obchodu.
Čo budeme potrebovať
- Čerstvú kukuricu
- Soľ
Postup
- Ako prvé si pripravíme zaváracie poháre
- Vymyjeme ich teplou vodou so saponátom a dôkladne opláchneme
- Teplotu pohárov by sme mali udržiavať aspoň na izbovú teplotu
- Do pohárov potom pridáme soľ
- Pokiaľ máme poháre s obsahom 0,5 litra, bude stačiť ½ lyžičky soli, ak pracujeme s 1 litrovými pohármi, pridávame celú lyžičku
- V čajovej kanvici si uvaríme vodu
- Čerstvá kukuričné zrná pridáme do pohára a pridáme vriacu vodu
- V pohári necháme 3 centimetrový priestor
- Utrieme hrdlo pohára a nasadíme viečko
- Viečko dôkladne utiahneme a poháre vložíme do tlakovej nádoby s vodou
- Tlakovú nádobu uzavrieme a vodu, ktorá ich v nej privedieme do varu
- Ďalej postupujeme podľa návodu, ktorý k nádobe patrí
- Tlak v nádobe musí byť adekvátny k nadmorskej výške, v ktorej sa práve nachádzame, aby zaváranie prebehlo správne
- Po uplynutí nutnej doby, vypneme ohrev nádoby
- S nádobou nemanipulujeme, pokiaľ sa tlak nevráti späť na nulu
- Otvoríme veko, aby para mohla von, a počkáme 5 minút
- Veko úplne zložíme a vyberieme poháre
- Tie vedľa seba zoradíme a necháme ich úplne vychladnúť
- Keď poháre vychladnú, skontrolujeme tesnenie a kukuricu uložíme na chladnom mieste
Pre 0,5 litrové poháre je doba zavárania približne 55 minút, pre litrové poháre to je až 90 minút. Doba sa odvíja od nadmorskej výšky, v ktorej sa nachádzate.
Mixovať to netreba? Rozvarením to takú konzistenciu nedosiahne ani náhodou. A nemala by sa nastrúhaná cuketa pred odkvapkaním nasoliť? Inak to bude len riedka omáčka pri varení.