Naložený hermelín je obľúbenou nielen krčmovou pochúťkou, ktorá je navyše jednoduchá na prípravu. Ideálne ho podávajte s čerstvým chlebom a pivom.
INGREDIENCIA
- 4 hermelíny
- 1 veľká cibuľa
- 8 strúčikov cesnaku
- 1 šálka feferónik
- 1 lyžička celého korenia
- 1 lyžička papriky
- 2 – 3 bobkové listy
- 2 lyžice tymiánu (čerstvého alebo sušeného)
- extra panenský olivový olej – toľko, koľko potrebujete na zakrytie syra
- soľ podľa chuti
POSTUP
- Budete potrebovať veľký zavárací pohár – čistý a suchý.
- Všetky hermelíny nakrájajte pozdĺžne napoly.
- Cesnak olúpte a prelisujte, cibuľu nakrájajte.
- Cesnak rozotrite na všetky vnútorné strany hermelínov.
- Posypte paprikou a soľou, pridajte plátky cibule a priklopte druhú polovicu hermelínu.
- Vložte hermelíny do pohára a pridajte bobkové listy a celé korenie.
- Pokúste sa hermelíny na seba naskladať čo najtesnejšie, aby ste nemuseli použiť príliš veľa olivového oleja na ich zakrytie.
- Pridajte tymian, feferónky a prípadnú zvyšnú cibuľu.
- Polievajte extra panenským olivovým olejom, kým nebude syr úplne zakrytý.
- Zatraste nádobou, aby ste dostali vzduchové bubliny von.
- Uzavrite zavárací pohár a chráňte ho pred priamym slnečným žiarením pri izbovej teplote po dobu 1 – 6 týždňov.
- Každé 2 – 3 dni pretrepte, aby ste dostali vzduch von.
- Doba nakladania závisí od toho, aký je hermelín zrelý.
- Pokiaľ je už mäkký, môže to trvať aj 5 dní.
- Pokiaľ je jemný, bude nakladanie trvať približne 2 týždne.
- Akonáhle hermelín dozreje a zmäkne, uchovávajte ho v chladničke až 2 týždne.
- Podávajte s feferónkami, kolieskami cibule a chlebom.
Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty z hermelínu ! Máme pre vás nátierku, šalát aj plnenú tortu.