Pripravte si základný nálev na zaváranie jabĺk, s ktorým bude ich uchovávanie hračka!
Budete potrebovať
- jablká
- cukor kryštál
Postup prípravy
- V dostatočne veľkom hrnci si priveďte vodu do varu.
- Prisypte cukor a varte do doby, než sa úplne rozpustí.
Zdá sa vám trochu divné uchovávať strúhané jablká? Hotová zaváranina je pre mnohých oveľa lepšia ako napríklad jablčná marmeláda. Vyskúšajte a uvidíte.
Budete potrebovať
- 1,5 kg jabĺk
- 2 lyžičky hnedého cukru
- ¼ hrnčeka cukru kryštál
- 1 lyžička škorice
- ½ lyžičky nastrúhaného muškátového orieška
- ¼ lyžičky mletého klinčeka
- 1 lyžička kyseliny citrónovej
Postup prípravy
- Pripravte si zavárací hrniec a zaváracie poháre s viečkami.
- Na veľkú misu položte sitko s jemnou štruktúrou a postrúhané jablká cez neho preceďte.
- K jablkám pridajte 2 lyžičky hnedého cukru a jemne premiešajte – aby sa spojili.
- Scedené jablká dajte do čistej utierky alebo plátienka a vytlačte z nich zvyšnú šťavu.
- Túto šťavu dajte do hrnca a pridajte k nej cukor kryštál a zvyšok ingrediencií okrem kyseliny citrónovej.
- Akonáhle sa cukor rozpustí, pridajte jablká. Varte po dobu 5-6 minút, kým sa kúsky jabĺk nerozpadnú.
- Odstráňte zvyšnú šťavu.
- Rozdeľte kyselinu citrónovú do pohárov – zabraňuje zhnednutiu jabĺk a pridajte horúce jablká.
- Poriadne zaviečkujte a varte vo vodnom kúpeli po dobu 25 minút.
- Potom nechajte pohár stáť v teplej vode ďalších 5 minút.
- Vyberte poháre a položte ich na utierku dnom nahor a nechajte vychladnúť.
- Skladujte na chladnom a tmavom mieste – trvanlivosť je 1 rok.
Inšpirujte sa aj našimi receptami na zaváranie paradajok . Pochutnáte si!