Univerzálny nálev na paradajky si zvolí každý sám, môžete využiť buď sladkokyslý nálev, alebo iba slaný nálev – osolená voda.
Budete potrebovať
- 1 l vody
- 0,5 l octu
- 80 g cukru
- 40 g soli
Postup prípravy
- Do hrnca vlejte vodu a začnite ju zahrievať.
- Vsypte všetky ostatné suroviny do vody a priveďte do varu.
- Akonáhle vzniknutý roztok prejde varom, odstavte a nechajte vychladnúť.
- Do nálevu môžete pridať aj horčičné semienko – podľa ľubovôle.
Na tento recept potrebujete zavárací hrniec. Pokiaľ ho máte k dispozícii, riaďte sa našimi inštrukciami a bude to hračka!
Budete potrebovať
- paradajky
- nálev
- zaváracie poháre s viečkom
- zavárací hrniec s teplomerom
- korenie – bobkový list, guličky čierneho korenia, nové korenie
Postup prípravy
- Zo všetkého najskôr sterilizujte poháre na zaváranie vrátane viečok.
- Pripravte si sladkokyslý nálev.
- Paradajky umyte a očistite od stopiek.
- Ak máte menšie paradajky, ktoré sa zmestia do pohárov, prepichnite každú paradajku aspoň dvakrát špáradlom.
- Ak sú paradajky väčšie, rozkrojte ich na polovice alebo štvrtiny.
- Natlačte ich do pohárov, pridajte korenie a zalejte nálevom.
- Utrite okraje pohárov a poriadne viečka utiahnite.
- Poháre vkladajte do zaváracieho hrnca tak, aby sa nedotýkali a podlejte ich vodou.
- Zavárajte po dobu 30 minút na 80 stupňov.
- Akonáhle sú paradajky hotové, poháre vytiahnite a otočte ich dnom nahor.
- Po vychladnutí ich uskladnite do chladného a tmavého miesta.
Vyskúšajte aj naše najlepšie recepty na nakladané uhorky na niekoľko rôznych spôsobov. Obľúbená pochúťka, ktorá sa nikdy neomrzí!