Závin je obľúbeným múčnikom, ktorý najčastejšie pripravujeme s jablčnou alebo tvarohovou náplňou. Avšak ten makový rozhodne stojí za to vyskúšať. Má úžasnú chuť, jemnú konzistenciu, na jazýčku sa úplne rozplýva.
Ingrediencie:
- 250 g mletého maku
- 250 ml mlieka
- Kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- 1 lyžička škorice
- 50 g masla
- 100 g práškového cukru
- 30 g hrozienok
Postup:
- Do stredne veľkého kastróla dáme maslo, necháme rozpustiť a hneď prihodíme mak.
- Pokiaľ nezoženiete mletý, je nutné ho najskôr pomlieť na mlynčeku pre mak či na mlynček na kávu.
- Mak zalejeme vodou a varíme na miernom ohni, kým nie je mäkký.
- Chvíľku to bude trvať a je nutné mak miešať, aby sa neprichytil.
- Akonáhle je mak mäkký, môžete iba odstaviť a nechať trochu ochladiť.
- Medzitým si vyberte stredne veľkú misku, dajte do nej kôru z citróna, škoricu, cukor a hrozienka.
- Všetko premiešate, a nakoniec pridáte vychladnutú makovú zmes
- Znovu dôkladne premiešate tak, aby sa všetko spojilo a malo to hladkú štruktúru.