Tento dezert je neuveriteľne mäkučký, vlhký a maslovo jemný. Navyše má úžasnú polevu zo smotanového syra, ktorá chutí skvele.
Ingrediencie
Cesto:
- 2 a ⅔ šálky múky
- ¼ šálky nesladeného kakaového prášku
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- ½ čajovej lyžičky soli
- ½ šálky nesoleného masla (zmäkčeného)
- 1 a ¾ šálky cukru kryštál
- 2 veľké vajcia (v izbovej teplote)
- ½ šálky rastlinného oleja
- 1 fľaštička tekutého červeného potravinárskeho farbiva
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička destilovaného bieleho octu
- 1 a ⅓ šálky cmaru (v izbovej teplote)
Biela poleva:
- 340 g smotanového syra
- 175 g nesoleného masla (zmäkčeného)
- 360 g cukru kryštál
- 1,5 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
Postup
Cesto:
- Predhrejte rúru na 180 °C a formu na pečenie vyložte papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, kakaový prášok, sódu a soľ. Všetko preosejte, aby ste odstránili všetky hrudky. Dajte bokom.
- V ďalšej miske vyšľahajte maslo s cukrom (4–5 minút). Pridajte vajcia, premiešajte a následne vmiešajte olej, červené potravinárske farbivo, vanilkový extrakt a ocot.
- Suché prísady opatrne zmiešajte s cmarom.
- Cesto nalejte do formy a pečte 28–32 minút. Vyberte z rúry a nechajte chladnúť 15–20 minút.
- Po tejto dobe vyberte upečené cesto z formy a dajte chladiť na chladiaci rošt.
Poleva:
- V miske vyšľahajte syr do hladka. Pridajte maslo a šľahajte 0,5–1 minútu.
- Vmiešajte cukor a vanilkový extrakt. Pokračujte v miešaní, kým sa všetky ingrediencie neprepoja.
- Máte hotovo.
Zostavenie torty:
- Tortové cesto rozrežte, horizontálne, na pol.
- Na jednu polovicu dajte časť polevy a rozotrite do hladka.
- Pridajte druhú polovicu torty a znovu polejte zvyškom polevy. Opäť uhlaďte a podávajte.