Ďalší tip na skvelú a zdravú večeru alebo desiatu. Vďaka vareniu je síce príprava pracnejšia, ale určite to stojí za to. Zázvor jej dodá jemne pikantnú chuť, a navyše krásne zahreje.
Čo budeme potrebovať
- 7 lyžíc olivového oleja
- 1 hrnček žltého deleného hrachu (namočeného vopred)
- 2 hrnčeky vývaru alebo vody
- ½ hrnčeka bieleho vína (alebo môžete nahradiť vývarom)
- ½ lyžičky soli
- 4 jarné cibuľky
- 1 hrnček vody
- 3 strúčiky cesnaku
- ¼ lyžičky sušeného mletého zázvoru
- 2 lyžice citrónovej šťavy
Postup
- Stredný hrniec si predhrejte na strednú teplotu, pridajte 1 lyžicu olivového oleja, nakrájanú bielu a svetlo zelenú časť jarnej cibuľky a cesnak a restujte 2-3 minúty.
- Pridajte hrach, vývar alebo vodu, víno (alebo viac vývaru) a soľ.
- Varte asi 35-40 minút, občas miešajte (hlavne v posledných 10 minútach).
- Po uvarení dajte hrach do mixéra, pridajte 1 hrnček vody a zázvor.
- Mixujte dohladka. V prípade potreby pridajte viac vody po lyžiciach.
- Pridajte olivový olej, citrónovú šťavu a premixujte.
- Ak je potrebné dochuťte soľou alebo šťavou z citróna.
- Nátierku si posypte zelenou časťou jarnej cibuľky, ktorá zostala.
- Podávajte s vašim obľúbeným pečivom.
Ak chcete podávajte posypané praženými píniovými orechmi alebo slnečnicovými semienkami. Na túto dávku budete potrebovať ¼ hrnčeka jednej z ingrediencií.
Nebojte sa experimentovať a využite aj zvyšky jedál v rôznych kombináciách. Zo zvyšku hráškovej nátierky urobte napríklad muffiny na slano . Uvidíte, ako sa po nich zapráši.