Recepty na nivovú nátierku v 6 variantoch. Syrová pochúťka pre všetky príležitosti

Neviete čo namazať na chlebíčky? Alebo čo si dať k čerstvému pečivu napríklad na večeru alebo desiatu?

Na chlebíčky môžete natrieť množstvo druhov nátierok. Jednou z nich je tá z plesňového syra.

Prinášame vám tie najlepšie recepty na nátierku z nivy. Inšpirujte sa!

Vplyv syrov na naše zdravie

Všeobecne sa dá povedať, že je syr zdravou potravinou. Treba si však uvedomiť, že niektoré syry sú zdravšie a niektoré menej. Syr je zdrojom bielkovín a tukov. Obsahujú ale aj ďalšie zdraviu prospešné látky ako je fosfor, vápnik, vitamíny A, D, B a draslík.

Vegetariáni syry veľmi uprednostňujú, pretože vďaka nim je možné nahradiť cenné látky obsiahnuté v mäse. Ľudia s laktózou syry tiež uvítajú, pretože syry tvrdého typu neobsahujú laktózu takmer žiadnu.

Druhov syrov je mnoho a my si teraz predstavíme, aký vplyv majú na naše zdravie.

Jedným z druhov syrov sú čerstvé syry . Tie sú skvelou alternatívou tavených syrov. Pokiaľ teda máte radi syr na pečive, kupujte si radšej tie čerstvé (žervé alebo lučina). Tieto syry sú zdraviu najviac prospešné, pretože obsahujú veľmi málo soli a naopak veľké množstvo vápnika, ktoré sa veľmi ľahko vstrebáva do organizmu.

Tvrdé a polotvrdé syry sú pre tých, ktorí majú intoleranciu na laktózu. U týchto syrov je potrebné si kontrolovať množstvo tuku a soli.

Medzi plesňové syry sa radí práve Niva, ďalej tiež hermelíny a Camemberty. Tehotné a dojčiace ženy by sa týmto syrom mali vyhýbať, pretože ich konzumáciou by mohli podporiť vznik kvasiniek a mykózy.

Ďalším druhom sú tvarôžky . Tie sú vyrobené z tvarohu a soli. Neobsahujú teda žiadne konzervačné látky a vďaka tomu, že neobsahujú skoro žiadny tuk, sú vhodné pri diéte. Sú okrem toho aj zdrojom bielkovín.

Posledným druhom sú syry tavené . Tie hoci u nás patria k tým najobľúbenejším, nie sú vôbec zdravé. Sú veľkým zdrojom fosforu a taviacich solí. Telo si z tohto druhu syra teda berie veľmi ťažko nejaký vápnik. Hľadajte teda radšej kvalitnejšie syry.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.