Nátierka z údenej mrkvy

Nátierka z údenej mrkvy

Táto nátierka je skvelá s krekermi, chlebom či zeleninou. Extra panenský olivový olej a mandle receptu dodávajú zdravú dávku mononenasýteného tuku, dip je rastlinný a obsahuje veľké množstvo antioxidantov.

Ingrediencie

  • ½ šálky neolúpaných mandlí
  • 1 kg pokrájanej a olúpanej mrkvy 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • ½ šálky extra panenského olivového oleja
  • 2 a ½ lyžičky soli
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ½ šálky konzervované cícery, scedené
  • 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
  • ¾ lyžičky pikantnej údené španielskej papriky
  • ½ šálky nahrubo nasekanej petržlenovej vňate na servírovanie

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180°C.
  2. Opekajte mandle na plechu s papierom na pečenie, kým nebudú mierne tmavé a voňavé, cca 8 – 10 minút, pričom v polovici premiešajte.
  3. Nechajte vychladnúť a dajte bokom.
  4. Všetku hrubú mrkvu pozdĺžne rozkrojte na polovicu a potom celú mrkvu rozkrojte priečne na 4 kusy.
  5. Dajte na plech vyložený papierom na pečenie s 2 lyžicami oleja a 1 lyžičkou soli.
  6. Mrkva rovnomerne rozprestrite na plech a pečte, kým nebude veľmi jemná a nezačne sa scvrkávať a hnednúť, asi 1 hodinu.
  7. Mrkva počas pečenia raz alebo dvakrát premiešajte.
  8. Preneste mrkvu do kuchynského robota, pridajte cesnak, cícer, citrónovú šťavu, korenie, papriku, nasekanú petržlenovú vňať, ½ šálky oleja, 1 ½ lyžičky soli a vyhradené mandle.
  9. Mixujte a podľa potreby pridávajte viac oleja, pokiaľ nie je zmes takmer úplne hladká.
  10. Ochutnajte a podľa potreby pridajte viac citrónovej šťavy a/alebo soľ.
  11. Preložte dip do malej misky, pokvapkajte olejom a zasypte listy petržlenovej vňate.
Dip z údenej mrkvy s cícerom servírovaný v miske s vedľa položenou miskou cíceru a miskou bielej bagetky.
www.mikesorganicdelivery.com

Ak ste skôr mäsovejší, tak sa nezabudnite pozrieť aj na naše recepty na domáce nátierky z mäsa v 7 luxusných prevedeniach!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.