Počuli ste niekedy o cukroví zvanom struffoli? Jedná sa o vianočný dezert, ktorý nájdete v takmer každej talianskej domácnosti. Aj vy si zamilujete toto vianočné pečivo. Medové gule sú vyprážané a pripomínajú pusinky zaliate medovým sirupom. Sú to trochu iné gule, než ktoré poznáte z našich končín.
INGREDIENCIA
- 400 g hladkej múky
- 4 vajcia
- 2 lyžice cukru
- 25 g masla
- 1 pohár anízu
- kôra z polovice citróna
- kôra z polovice pomaranča
- štipka soli
- masť alebo olej na vyprážanie
Na zdobenie:
- 400 g medu
- farebné konfety
- škoricové konfety
- 100 g kandizovaného pomaranča
- 100 g kandizovaného citróna
- 50 g kandizované tekvice
POSTUP
- Všetky ingrediencie na cesto zmiešajte dohromady a vypracujte z nich cesto.
- Cesto nechajte niekoľko hodín odpočívať v miske zakrytej utierkou.
- Vezmite kúsok cesta a vyvaľkajte z neho valček (ako by ste robili gnocchi).
- Valček potom rozrežte na rovnako veľké časti veľkosti lieskových orieškov a pečivo dajte na dobre pomúčenú doštičku zaprášenú múkou.
- Ideálne je smažiť cukroví na masti.
- Rozohrejte si teda masť na panvici.
- Predtým, než gule vložíte na panvicu, ich dajte do sitka a pretrepte, aby ste sa zbavili prebytočnej múky.
- Smažte struffoli do zlatista a po usmažení ich položte na obrúsok, ktorý z guličiek vytiahne prebytočnú mastnotu.
- Vo veľkom hrnci si na miernom ohni rozohrejte med.
- Potom nalejte medovú zmes na struffoli a premiešajte ich tak, aby boli všetky guličky obalené medom.
- Potom pridajte tretinu konfiet a kandizované ovocie, ktoré si nakrájate na malé kúsky.
- Všetko jemne premiešajte.
- Vezmite tanier, dajte do stredu prázdny pohár a okolo neho skladajte struffoli.
- Potom nakoniec vezmite zvyšné konfety a kandizované ovocie a ozdobte ním chrastie.
Nezabudnite sa pozrieť aj na našich 5 najlepších receptov na medové pokrmy . Sladké aj slané varianty!