Jednoduchý recept na rolku zo žltého makrely. Ide o veľmi jemne nakrájanú rybu so zelenou cibuľkou zabalené v ryži a riase nori.
Čo budeme potrebovať
- 1 ½ šálky sushi ryže (varená a ochutená – pozri posledný recept ako pripraviť sushi ryžu?)
- 100 g žltochvosté makrely
- 1 list nori (morské riasy)
- 3 lyžice jarnej cibuľky (nakrájaná na drobné kolieska)
Na namáčanie prstov
- 60 ml vody
- 2 lyžičky ryžového octu
Na podávanie
- Sójová omáčka
- Wasabi
- Nakladaný červený zázvor
Postup
- Rybu nakrájame na drobné, ani nie centimetrové kocky
- Na bambusovú podložku potiahnutú plastom položíme ½ listu nori lesklou stranou dole
- Namočíme si prsty do octovej vody, ktorú sme získali zmiešaním vody a octu
- Na riasu rovnomerne rozprestrieme ¾ šálky ryže
- Polovicu nakrájanej makrely položíme na spodný koniec listu nori a pridáme cibuľku
- Uchopíme spodný okraj bambusovej rohože a ten pevne držíme
- Riasy zrolujeme do tesného valca
- Zdvihneme okraj bambusovej podložky a pokračujte v rolovaní dopredu, pričom na podložku stále vytvárame jemný tlak
- Veľmi ostrým nožom rolku rozkrojíme napoly a potom každú polovicu nakrájame na 3-4 diely.
- Zakaždým očistite nôž vlhkou handričkou
- Sushi podávame s nakladaným zázvorom, wasabi a sójovou omáčkou