Ponáhľate sa a musíte niečo pripraviť na návštevu alebo na oslavu? Skúste náš nekysnutý makový závin, ktorý určite stihnete než zazvoní zvonček.
Ingrediencie na cesto
- 220g polohrubej múky
- 200g nátierkového masla
- 1 žĺtok
- Štipka soli
Ingrediencie na náplň
- 200g mletého maku
- 1 lyžica slivkového lekváru
- 13 lyžíc mlieka
- 1 vanilkový cukor
- Cukor krupica podľa chuti
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 bielok na potretie
Postup
- Najprv si pripravte náplň. Zahrejte mlieko, pridajte mletý mak, cukry, lekvár, škoricu a nechajte asi 10 minút povariť.
- Náplň nechajte vychladnúť.
- Z múky, masla, žĺtka a štipky soli vypracujte hladké cesto.
- Na pomúčenom doske rozvaľkajte cesto na tenký plát a naneste makovú náplň.
- Zaviňte a okraje zahnite dospodu.
- Závin preneste na plech s papierom na pečenie, potrite rozšľahaným bielkom a pečte v predhriatej rúre pri 180 ° C cca 35-40 minút alebo dozlatista.
- Hotový závin nechajte vychladnúť, poprášte práškovým cukrom a nakrájaný podávajte.