Tieto nadýchané plnené zemiakové knedle sú jedným z najobľúbenejších nemeckých jedál. Ich príprave je neuveriteľne jednoduchá a skvele vás zasýti!
INGREDIENCIA
Na zemiakové knedle:
- 1 kg zemiakov
- 1 veľké vajcia
- 1/2 šálky plus 1 polievková lyžica kukuričného alebo zemiakového škrobu
- 1 lyžička soli (alebo podľa chuti)
- korenie (podľa chuti)
- 1/8 lyžičky muškátového orieška (voliteľne)
- 1 lyžička jemne nasekanej petržlenovej vňate (na ozdobu)
Na náplň:
- 2 lyžice masla
- 1 plátok chleba
- štipka soli a korenia
- 1 lyžička petržlenovej vňate, nasekané nadrobno
POSTUP
- Zemiaky varíme, kým sa nedajú ľahko prepichnúť vidličkou.
- Scedíme a necháme vychladnúť.
- Olúpeme a rozšťoucháme šťuchadlom do veľkej misy.
- Zatiaľ čo sa zemiaky varia, pripravte si náplň.
- Chlieb nakrájame na kocky.
- Na strednom plameni rozpustíme maslo a opražíme na ňom kocky chleba dozlatista.
- Dochutíme trochou soli, korenia a nasekanou petržlenovou vňaťou a necháme vychladnúť.
- K zemiakom pridáme vajcia a škrob, osolíme, okoreníme, pridáme muškátový oriešok (ak používame) a rukami premiešame, kým nevznikne mäkké cesto.
- Pokiaľ je zmes príliš suchá, možno budeme musieť pridať ďalší žĺtok alebo celé vajce navyše.
- Cesto rozdelíme na 8 (alebo 10) porcií.
- Z každej časti cesta vytvarujeme guľu (o veľkosti broskyne).
- V každej guli vytvoríme malý otvor, do ktorého vložíme náplň, potom opatrne vytvarujeme knedľu a utesníme.
- Privedieme do varu 5 litrov vody.
- Pomocou dierovanej lyžice opatrne ponoríme každú knedľu do vriacej vody.
- Pracujeme s 2-3 knedle naraz.
- Akonáhle knedle vyplávajú na hladinu vody, necháme ich variť ešte asi 5-6 minút.
- Odoberáme jeden po druhom pomocou dierovanej lyžice a položíme na nahriaty tanier.
- Pokračujeme so zvyšnými knedľami.
- Na ozdobu posypeme trochou nasekanej petržlenovej vňate a podávame.