Tieto ľahko sladkasté, mäkké, tmavé praclíkové tyčinky môžete jesť samotné alebo s horčicou. Skúste náš postup, kde vám bude stačiť iba jediný hrnček.
Čo budeme potrebovať
- 1/2 hrnčeka svetlo hnedého cukru
- voda
- 2 balíčky aktívne suché droždie
- 1/4 hrnčeka rastlinného oleja
- 5 3/4 šálok hladkej múky
- maslo
- 3/4 hrnčeka jedlej sódy
- 1 veľké vajcia rozšľahané s 1 lyžicou vody
- hrubá soľ
Postup
- Vo veľkej mise rozmiešajte hnedý cukor v 2 hrncoch teplej vody, kým sa nerozpustí.
- Pridáme rozdrobené droždie a necháme asi 5 minút odstáť, aby nabehlo.
- Vmiešajte rastlinný olej a 3 hrnčeky múky. Vmiešajte zvyšné 2 3/4 hrnčeka múky. Cesto bude ľahko lepivé.
- Cesto preneste na pomúčenú pracovnú plochu a hneťte. Pokiaľ je cesto veľmi lepivé, zapracujte až o 1/4 hrnčeka viac múky.
- Preneste cesto do veľkej, olejom vymastenej misy, zakryte plastovým obalom a nechajte stáť pri izbovej teplote, kým nezdvojnásobí objem, asi 45 minút.
- Predhrejte rúru na 200 stupňov.
- Tri veľké plechy vyložte papierom na pečenie a papier namažte maslom.
- Cesto nakrájame na 24 kúskov.
- Každý kúsok zrolujte do tyčiniek.
- Preneste tyčinky na pripravené plechy a ponechajte medzi nimi aspoň 5 cm.
- Nechajte ich odkryté stáť, aby sa nafúkli, asi 25 minút.
- Vo veľkom hlbokom hrnci rozmiešajte jedlú sódu v 2 litroch vody a priveďte do varu na vysokej teplote.
- Znížte teplo na miernu.
- Do hrnca s vriacou vodou pridajte asi 6 praclíkových tyčiniek na 30 sekúnd.
- Tyčinky praclíkov preložte na papierové utierky, aby odkvapkali, a potom ich vráťte na plechy a rovnomerne ich rozmiestnite.
- Praclíkové tyčinky potrieme vajcom a posypeme soľou.
- Pečte do hneda, asi 10 minút.