Nemecký šošovkový guláš z jedného hrnca

Nemecký šošovkový guláš z jedného hrnca

Lahodne pikantný, chutný, a pritom jednoduchý ako facka. Presne taký je tento vynikajúci pokrm, ktorý si zamilujete už od prvého ochutnania. Pre niekoho možno trochu hustý, ale verte, že práve to z neho robí skutočnú lahôdku.

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 hrnčeka zelenej alebo hnedej šošovky
  • 6 hrnčekov) hovädzieho alebo kuracieho vývaru s nízkym obsahom sodíka
  • 2 veľké mrkvy
  • 2 veľké stonky zeleru
  • 2 veľké zemiaky
  • 1 vetvička čerstvého tymiánu (alebo 1/2 lyžičky sušeného tymiánu)
  • 3/4 lyžičky jemnej morskej soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička slnečnicového oleja
  • 3 údené klobásy alebo iné údené klobásy (v prípade potreby bezlepkové)
  • 2 stredné cibule nakrájané na krúžky
  • 1 polievková lyžica medu
  • 3 lyžice červeného vínneho octu

Postup:

  • Šošovku dôkladne prepláchneme v site a potom ju namočíme zakrytú niekoľkými centimetrami vody minimálne na 2 hodiny alebo lepšie až na 8 hodín.
  • Namočenú šošovku precedíme a zmiešame ju s vývarom vo veľkom hrnci.
  • Privedieme do varu, potom znížime teplotu a bez pokrievky varíme cca 15 až 20 minút, až bude šošovka mäkká a kašovitá. To zistíme ochutnávkou alebo stlačením šošovky medzi prstami, ale musíme dať pozor, aby nedošlo k obareniu prstov.
  • Zatiaľ čo sa šošovka varí, ošúpeme si mrkvu a nastrúhame najemno, zatiaľ čo zeler nakrájame na drobné kúsky.
  • Zemiaky olúpeme a nakrájame na kocky o veľkosti 1–2 cm. Zeleninu pridáme k šošovke, dochutíme soľou, čiernym korením a tymianom.
  • Zeleninu so šošovkou privedieme späť do varu, znížime teplotu a varíme odkryté ešte ďalších 10 minút. Dôležité je, aby bola všetka zelenina ponorená pod vriacim vývarom.
  • Zatiaľ čo sa zelenina dusí, rozpálime panvicu s olejom. Nakrájame klobásu na plátky a potom ju opečieme na oleji z oboch strán dozlatista. Plátky párkov vyberieme na tanier a tuk z klobás necháme na panvici.
  • Pridáme na panvicu nakrájanú cibuľu a restujeme, kým neskaramelizuje a nezíska zlatohnedý nádych. Pridáme niekoľko lyžíc vody, aby sa uvoľnili opečené kúsky z klobások, a pokračujeme vo varení cibule, kým nezozlátne a voda sa neodparí.
  • Keď je zelenina mäkká, pridáme do šošovky med, červený vínny ocot a jemne premiešame, aby sa všetko spojilo.
  • Dochutíme korením a podľa potreby dosolíme. Do hrnca pridáme klobásy aj skaramelizovanú cibuľu, a ešte raz jemne premiešame.
  • Ako príloha je ideálny chrumkavý čerstvý chlieb a tiež dobre vychladené pivo.
Sladkokyslá šošovka eintopf v nemeckom štýle z jedného hrnca.
Zdroj: https://www.kitchenfrau.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.