Doprajte si tieto chutné sladké guličky vyrobené zo smotanovej ryže, zeleného čaju matcha a vanilky, všetko potiahnuté dekadentnou rozpustenou bielou čokoládou. Pre dokonalú textúru guličiek použite krátkozrnnú ryžu na sushi, ktorá sa spojí v krémovú rozprávku, keď ju uvaríte v kondenzovanom mlieku.
Čo budeme potrebovať
- 250 g krátkozrnnej ryže na sushi
- 125 ml sladeného kondenzovaného mlieka
- ½ lyžičky soli
- Lyžička prášku zo zeleného čaju matcha
- Lyžička vanilkového extraktu
- 340 g bielej čokolády (rozpustené)
Postup
- V hrnci zmiešame sushi ryžu, vodu, sladené kondenzované mlieko a soľ
- Zmes privedieme do varu
- Potom ihneď znížime teplo na minimum
- Hrniec prikryjeme a varíme 25 až 30 minút, kým ryža nezmäkne a nevstrebe sa väčšina tekutiny
- Teplotu vypneme a hrniec s ryžou necháme 10 minút stáť prikrytý
- Do ryže vmiešame prášok zo zeleného čaju matcha a vanilku
- Opäť hrniec necháme stáť pri izbovej teplote zakrytý asi 1 hodinu, do vychladnutia a zhustnutia
- Pomocou lyžíc ryžu tvarujeme do guličiek
- Tie položíme na plech vyložený papierom na pečenie
- Do misky dáme rozpustenú bielu čokoládu
- Pomocou 2 vidličiek namáčame guličky v rozpustenej bielej čokoláde
- Guľôčky prenesieme na čistý plech vyložený papierom na pečenie
- Plech dáme do chladničky asi na 15 minút, kým čokoláda nestuhne
Na zdobenie
Ak chcete pridať elegantný nádych, pokvapkajte vrch guličiek viacerými druhmi čokolád.
Na pokvapkanie použite plastové vrecko s odstrihnutým okrajom, aby ste mohli ľahšie dekorovať.
Tajomstvo, ako dať týmto sladkým guličkám dokonalú textúru je jedine sushi ryža!
Použitie krátkozrnnej sushi ryže, ktorá bola uvarená v zmesi vody a sladeného kondenzovaného mlieka, dáva tejto dobrote z ryže krémovejší nádych.