Tradičný slovenský variant pozná určite každý. Chcete všetkých prekvapiť? Vyskúšajte nemecký variant s lekvárom!
Ingrediencie
- 500 g polohrubej múky
- 100 g práškového cukru
- 200 g masla
- 30 g čerstvého droždia
- 250 ml mlieka
- 2 vajcia
- 150 g lekváru
- 50 g nasekaných mandlí
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 1 žĺtok na potretie
Postup
- Cesto vypracujte rovnako ako pri maslovej vianočke.
- Jediný rozdiel v príprave prichádza pri príprave prameňov na zaplietanie.
- Rozvaľkajte cesto na širší plát. Na jeho okraj naneste tenký pruh lekváru a cesto stočte.
- Vytvorený valček odrežte a na okraj rozvaľkaného plátu opäť naneste pruh lekváru.
- Takto postup opakujete, kým nedostanete požadovaný počet prameňov s lekvárom vo vnútri.
- Nakoniec upleťte vianočku tak, ako ste zvyknutí.
- Pred vložením do rúry ju potrite žĺtkom a posypte mandľami.
- V rúre predhriatej na 180 ° C pečte približne 30-40 minút.