Hľadáte recepty na púpavy, ktoré sú nielen zdravé, ale aj jednoduché a chutné?
Potom sa inšpirujte našimi návodmi na prípravu tých najlepších púpavových dobrôt.
Na svoje si prídu aj milovníci prírodnej medicíny!
Naše recepty
Máte radi šťavy? Vyskúšajte teda aj recept na šťavu z granátového jablka .
Prečo konzumovať púpavu?
Púpava nie je len krásna kvetina. Je tiež veľmi prospešné zdraviu.
Aké sú zdravotné výhody púpavy?
- Je vysoko výživná: Nájdete v nej vitamín A, C a K. Obsahuje aj vitamín E, kyselinu listovú a malé množstvo vitamínov skupiny B. Navyše v púpave nájdete aj minerály, vrátane železa, vápnika, horčíka a draslíka. Koreň púpavy je bohatý na inulín, čo je druh rozpustnej vlákniny, ktorý podporuje rast a udržiavanie zdravej bakteriálnej flóry v črevnom trakte.
- Obsahuje antioxidanty: Hovoríme tu o silných antioxidantoch, ktoré pomáhajú neutralizovať alebo predchádzať negatívnym účinkom voľných radikálov v ľudskom tele. Púpava obsahuje aj vysokú hladinu antioxidačného beta-karoténu, ktorý poskytuje silnú ochranu pred poškodením buniek a oxidačným stresom. V púpave nájdete aj ďalšiu kategóriu antioxidantov, zvanú polyfenoly.
- Pomáha v boji proti zápalu: Niektoré štúdie preukázali, že v bunkách, ošetrených zlúčeninami púpavy, boli výrazne znížené markery zápalu. Je ale potrebných ďalších štúdií.
- Pomáha pri kontrole krvného cukru: Kyselina čakanová a kyselina chlorogenová sú dve bioaktívne zlúčeniny v púpave, ktoré sa nachádzajú vo všetkých častiach rastliny a pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi.
- Pomáha znižovať hladinu cholesterolu: Niektoré štúdie ukazujú, že bioaktívne zlúčeniny v púpave môžu znížiť hladinu cholesterolu a znížiť tak riziko srdcových ochorení.
- Môže znižovať krvný tlak: Tradičná bylinná medicína využíva púpavu pre jej močopudný účinok, ktorý pomáha detoxikovať orgány. Zbavenie tela prebytočnej tekutiny môže viesť k zníženiu krvného tlaku.
- Podporuje správnu funkciu pečene: Niektoré štúdie ukazujú, že púpava má ochranný účinok na tkanivo pečene, ak je tkanivo vystavené toxickým látkam a stresu.
- Môže pomôcť pri chudnutí: Púpava a jej bioaktívne zložky môžu podporovať chudnutie. Púpava zlepšuje funkciu metabolizmu a pomáha spomaľovať proces ukladania tukov, čo môže viesť k strate hmotnosti.
- Pomáha v boji proti rakovine: Púpava pomáha brániť rastu rakovinových buniek.
- Podporuje zdravé trávenie a lieči zápchu: Púpava zrýchľuje kontrakcie v žalúdku a vyprázdňovanie obsahu žalúdka do tenkého čreva. Okrem toho sú účinky koreňa púpavy také, že prítomná prebiotická vláknina, inulín, má silnú schopnosť znižovať zápchu a zvyšovať pohyb čriev.
- Posilňuje imunitný systém: Púpava má antimikrobiálne a antivírusové vlastnosti, ktoré podporujú schopnosť tela bojovať s infekciou.
- Má pozitívne účinky na pleť: Štúdie ukazujú, že púpava podporuje tvorbu nových kožných buniek, čo pomáha spomaľovať starnutie pleti.
- Podporuje zdravie kostí: Púpava je dobrým zdrojom vápnika a vitamínu K, ktoré pomáhajú s prevenciou úbytku kostnej hmoty.
Ako odstrániť horkú chuť púpavy?
Púpava je charakteristická svojou horkastou chuťou. Pokiaľ sa jej chcete zbaviť, máte niekoľko možností, ako to urobiť.
V prípade púpavových kvetov stačí, keď ich zbavíte ich zelených kališných lístkov – žlté okvetné lístky totiž horké nie sú. Listy púpav na šalát sa tiež odporúča zbierať skoro z jari, kedy ešte nie sú také horké. Neskôr sa z nich horkosť dá odstrániť namočením v slanej vode. Namáčať stačí približne pol hodiny.
Z hľadiska konzumácie je samozrejme najlepšie používať púpavu, o ktorej viete, že nebola chemicky ošetrená a nepochádza z miesta blízko cesty. V každom prípade sa odporúča listy aj kvety, pred konzumáciou, dôkladne prepláchnuť pod tečúcou vodou.