Modrý syr vie prekvapiť av kombinácii s mäsom je to hotová božská mana. Lahodná chuť mäsa a jemný nádych modrej plesne sú úplne úžasné. Uvidíte, že sa k tomuto receptu budete radi vracať. Základ tejto omáčky/dipu, tvorí výpok zo steakov.
Ingrediencie:
- 1 lyžica neslaného masla
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 2 – 3 lyžice olivového oleja
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 2 steaky
- 1 hrnček smotany na šľahanie
- 1/2 hrnčeka hovädzieho vývaru
- 125 g Nivy (môže byť aj iný syr s modrou plesňou)
- 1 polievková lyžica nasekané čerstvé pažítky
Postup:
- Hodinu pred začiatkom prípravy dipu si vyberieme steaky, aby mali izbovú teplotu.
- Dôkladne ich osušíme pomocou kuchynských utierok.
- Z oboch strán ich osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom.
- Najlepšie liatinovú panvicu zahrejeme a potom na nej oba steaky položíme.
- Vyprážame po oboch stranách po dobu 2 – 3 minút.
- Akonáhle otočíme steaky na druhú stranu, pridáme maslo, rozmarín, tymian a roztlačený cesnak.
- Necháme piecť ešte 2 minúty.
- Potom steaky vyberieme z panvice a odložíme stranou, kde ich necháme odpočívať.
- Ku koreniu v panvici prilejeme hovädzí vývar, dôkladne premiešame tak, aby sa všetko, čo je v panvici prilepené zmiešalo s vývarom.
- Zalejeme smotanou, zamiešame a 5 minút varíme.
- Keď začne omáčka hustnúť, prisypeme pažítku a nivu.
- Necháme variť až sa syr spojí so smotanou.
- Už nesolíme, ale trochu okoreníme.
- Servírujeme s pripravenými steakmi.