Najlepšia, jednoduchá torta z Texasu, ktorá je tvorená z tenkého kakaového korpusu a pokrýva ju teplá čokoládová poleva. Ideálne na večierok! A môžete si ho okoreniť aj štipkou čili korenia, aby mal šmrnc.
Ingrediencie
- 1 šálka vody
- 1 šálka masla
- 3 lyžice kakaa
- 2 šálky hladkej múky
- 2 šálky kryštálového cukru
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 šálky kyslej smotany
- 2 veľké vajcia
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 6 lyžíc mlieka
- 3 lyžice kakaa
- 1/2 šálky masla
- 3 a 3/4 šálky práškového cukru
Postup
- Predhrejte rúru na 180 ° C a vymažte plech či tortovú formu maslom.
- V menšom hrnci na strednom ohni nechajte priviesť do varu vodu.
- K vode pridajte kakao aj maslo a všetko miešajte.
- Medzitým v samotnej miske zmiešajte preosiatu múku, sódu a soľ.
- V ďalšej menšej miske zmiešajte kyslú smotanu, vajcia a vanilku.
- Do zmesi s múkou pridajte zmes z kyslej smotany, vajec a vanilky. Miešajte, kým sa ingrediencie nespoja.
- Akonáhle je čokoládová zmes v hrnci vriacej, odstavte ju z ohňa a nalejte do cesta. Miešajte, kým sa nespoja a nezostanú žiadne hrudky.
- Nalejte cesto do pripravenej formy či plechu a stierkou uhlaďte, aby bola rovnomerne rozptýlená.
- Pečte v predhriatej rúre po dobu 15 až 20 minút alebo do stuhnutia cesta.
- Keď je torta zhruba v polovici pečenia, pripravte si poolevu.
- Pridajte do hrnca mlieko, kakao a maslo. Priveďte zmes do varu.
- Akonáhle sa zmes varí, odstavte ho z ohňa a vmiešajte práškový cukor ručným mixérom, aby ste sa zbavili hrudiek.
- Horúcu polevu nalejte na horúcu tortu.
- Špachtľou ho rovnomerne rozotrite po korpuse.
- Pred podávaním nechajte polevu aspoň na 10 minút stuhnúť.