Tento druh receptu existuje už od 14. storočia. Chváliť sa môže bohatým cestom, plným chutných ingrediencií.
Pripravte si túto dobrotu, ktorú môžete skladovať až niekoľko týždňov!
Ingrediencie
Cesto:
- 113 g masla (zmäkčeného)
- 200 g cukru
- 4 veľké vajcia (v izbovej teplote)
- 360 g múky
- ½ polievkové lyžice mletej škorice
- ½ čajovej lyžičky mletého klinčeka
- ⅛ čajové lyžičky mletého nového korenia
- štipka muškátového orieška
- ⅛ čajové lyžičky mletého koriandra
- ⅛ čajové lyžičky mletého kardamómu
- ⅛ čajové lyžičky mletého zázvoru
- ⅛ čajové lyžičky mletého anízu
- 2 polievkové lyžice kakaového prášku
- 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 225 ml mlieka
- 150 g mandlí (mletých)
- ½ šálky kandizované citrónovej kôry
- 1 polievková lyžica rumu
- ½ šálky hrozienok (nasekaných nadrobno)
- ¼ šálky drveného kokosu
- 32 ks oplátkov na pečenie (jedlý papier)
Poleva:
- ½ šálky cukru kryštál
- ¼ šálky vody
- ½ čajovej lyžičky vanilky
- 1–2 polievkové lyžice rumu
- ½ šálky vanilínového cukru
Postup
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Maslo, cukor a vajcia šľahajte v mise, kým nevznikne nadýchaná zmes.
- Do zmesi vmiešajte múku, korenie, kakaový prášok a prášok do pečiva. Tieto ingrediencie vkladajte striedavo s mliekom.
- Pridajte muškátový oriešok a citrónovú kôru.
- Následne vmiešajte rum, hrozienka a kokos.
- Oblátky na pečenie položte na plech, vyložený papierom na pečenie a na každý z nich nakvapkajte asi 3 polievkové lyžice pripraveného cesta. Zmes vyhlaďte do rovná až k okrajom každého oblátku.
- Takto pripravené perníčky vložte do rúry a pečte 15–20 minút, kým nezačne hnedá farba tmavnúť.
- Hotový pokrm nechajte vychladnúť na chladiacej mriežke a pripravte si polevu.
- V hrnci alebo panvičke rozohrejte vodu a rozpustite v nej cukor. Varte niekoľko minút.
- Pridajte vanilku a 1–2 lyžice rumu (záleží na vašej chuti). Pridajte vanilínový cukor a premiešajte.
- Pomocou metličky naneste teplú polevu na hotové, ešte teplé, perníčky a nechajte zaschnúť. Vytvoríte tak na ich povrchu nádhernú lesklú vrstvu.
Ak na Vianoce radi pečiete, môžete sa inšpirovať ďalšími receptami na vianočné perníčky .