Pokiaľ hľadáte skvelú pochúťku na vianočné sviatky, potom rozhodne vyskúšajte recepty na norimberský perník.
Úžasne vonia, skvele chutí, jeho príprava je maximálne jednoduchá a výsledok poteší každého.
Neváhajte pripraviť aj niekoľko dávok, pretože nebudete stačiť nosiť ďalšie. Len sa po nich zapráši.
Pokojne ich môžete urobiť aj v priebehu roka a nečakať len na Vianoce, uvidíte, že budú hneď fuč.
Naše recepty
Čo vieme o perníku z Norimbergu?
Je to vlastne okrúhly oblátkový perník s cukrovou, citrusovou alebo čokoládovou polevou, ale robí sa aj bez polevy. Správny názov je norimberský perník Elisen a okrem polevy bývajú ešte zdobené mandľou či citrónovou kôrou.
To, čo robí túto pochúťku inú a jedinečnú, je vysoký podiel mandlí a orechov v ceste. Naopak obsahuje minimálne množstvo múku, vďaka čomu je jeho chuť odlišná ako pri bežnom perníku.
Podľa dochovaných záznamov siaha história tejto vianočnej dobroty až do 12. storočia, aj keď prvá zmienka bola písomne zaznamená do listín a účtovných kníh roku 1395. Neskôr vznikol cech, kde sa v roku 1643 zišlo celkom 14 členov, ktorí vyrábali oblátkový perník.
Roku 1487 sa za vlády cisára Fridricha III. rozdávali počas Svätého týždňa malé perníčky, na ktorých bola jeho podobizeň. Dá sa povedať, že odvtedy sa piekol v niekoľkých podnikoch, napríklad v továrni Wolff Lebkuchen, a pečie sa v podstate dodnes.
Dobré je, že aj keď je to v podstate nenahraditeľná súčasť vianočných trhov a je spätý s Vianocami, môžete si túto špecialitu vychutnať kedykoľvek, pretože v obchodoch je v predaji celoročne.