Pokiaľ sa domnievate, že kaša z krupičky je tak trochu klasikou slovenskej kuchyne, mýlite sa. S jej konzumáciou sa môžete stretnúť v rôznych častiach sveta, obľúbená je najmä v Škandinávii. Nórska verzia sa nazýva Kaffegraut a od tej našej sa v mnohom líši. Ste zvedaví, ako chutí?
Ingrediencie
- 2000 ml mlieka
- 240 ml smotany
- 200 g krupičky
- 200 g cukru
- 170 g masla
- lyžička soli
- 60 g hrozienok
- škorica
- jedno espresso
Postup
- V hrnci pomaly priveďte do varu mlieko a smotanu.
- Pridajte krupicu a soľ a dôkladne rozmiešajte.
- Následne na miernom ohni za častého miešania varte 2 až 3 hodiny (áno, vidíte správne).
- Potom kašu odstavte a pridajte do nej cukor a maslo.
- Miešajte, kým sa obe ingrediencie úplne nerozpustia.
- Nalejte kašu do misky a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
- Prekryte misku potravinovou fóliou a vložte aspoň na hodinu do chladničky.
- Pred podávaním namočte približne na 30 minút hrozienka do espressa a následne nimi a škoriacu kašu posypte.