Nórsky variant krupicovej kaše

Nórsky variant krupicovej kaše

Pokiaľ sa domnievate, že kaša z krupičky je tak trochu klasikou slovenskej kuchyne, mýlite sa. S jej konzumáciou sa môžete stretnúť v rôznych častiach sveta, obľúbená je najmä v Škandinávii. Nórska verzia sa nazýva Kaffegraut a od tej našej sa v mnohom líši. Ste zvedaví, ako chutí?

Ingrediencie

  • 2000 ml mlieka
  • 240 ml smotany
  • 200 g krupičky
  • 200 g cukru
  • 170 g masla
  • lyžička soli
  • 60 g hrozienok
  • škorica
  • jedno espresso

Postup

  1. V hrnci pomaly priveďte do varu mlieko a smotanu.
  2. Pridajte krupicu a soľ a dôkladne rozmiešajte.
  3. Následne na miernom ohni za častého miešania varte 2 až 3 hodiny (áno, vidíte správne).
  4. Potom kašu odstavte a pridajte do nej cukor a maslo.
  5. Miešajte, kým sa obe ingrediencie úplne nerozpustia.
  6. Nalejte kašu do misky a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
  7. Prekryte misku potravinovou fóliou a vložte aspoň na hodinu do chladničky.
  8. Pred podávaním namočte približne na 30 minút hrozienka do espressa a následne nimi a škoriacu kašu posypte.
Nórsky variant kaše s hrozienkami namočenými v espresse
zdroj: northwildkitchen.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.