Klasická mäsová náplň je nahradená zmesou čakanky, švajčiarskeho mangoldu, cukety a špenátu, zatiaľ čo chrumkavá strúhanka je zafarbená do zelena vďaka pridaniu špeciálnej prísady, ktorá túto lahôdku pozdvihuje na ešte vyššiu úroveň.
Ingrediencie
- 450 g nakladaných zelených olív (s kôstkou či bez)
- 150 g listovej čakanky
- 150 g švajčiarskeho mangoldu
- 150 g špenátu
- 1 cuketa
- 130 g strúhaného parmezánu
- 75 g strúhanky
- 20 ml olivového oleja
- 1/2 cibule
- 1/2 mrkvy
- 1/2 stopkového zeleru
- 1 vajce
- klinček
- muškátový oriešok
- soľ, korenie
Na obalenie
- 1 vajce
- strúhanka
- hladká múka
- soľ
- sušený mletý špenát
- olej na smaženie
Postup
- Olivy opláchnite a nechajte ich cez noc namočené vo vode.
- Umyte a nakrájajte čakanku, švajčiarsky mangold a cuketu.
- Očistite mrkvu, cibuľu a stopkový zeler a rozmixujte ich pomocou mixéra. Zmes osoľte.
- V hrnci rozohrejte olej a opražte na ňom zmes mrkvy, zeleru a cibule.
- Pridajte čakanku, švajčiarsky mangold a cuketu.
- Dobre premiešajte, dochuťte čiernym korením a duste 5 až 10 minút.
- Pridajte špenát a varte s pokrievkou ďalších 15 až 20 minút.
- Potom vypnite oheň a nechajte vychladnúť.
- Následne všetko pomeľte pomocou mlynčeka na mäso.
- Pridajte strúhanku, vajcia a nastrúhaný parmezán.
- Dochuťte muškátovým orieškom a všetko hneťte rukami, kým nezískate suchú a kompaktnú zmes. V prípade potreby môžete pridať lyžičku kukuričného škrobu.
- Osušte olivy osušte a špirálovitým rezom odstráňte kôstku.
- Každú olivu naplňte zeleninovou plnkou.
- Olivy obaľte v múke, potom namočte v rozšľahanom vajci so soľou a nakoniec obaľte v strúhanke so sušeným špenátom.
- Na panvici rozohrejte olej a plnené olivy v ňom asi 3 až 4 minúty smažte dozlatista.