Nie je dekadentnejšieho spôsobu, ako spotrebovať zrelé banány, než si pripraviť tieto luxusné rezy, ktoré navyše neobsahujú žiadne mliečne produkty. Môžete ich podávať samotné alebo s kopčekom svojej obľúbenej zmrzliny.
Čo budete potrebovať
Na vrstvu karamelu a banánov:
- ¼ šálky plnotučného konzervovaného kokosového mlieka
- ⅓ šálky kokosového oleja
- 1 šálka trstinového cukru
- 4-5 zrelých banánov, rozkrojených pozdĺžne napoly (nie prezreté alebo otlačené pre peknú prezentáciu)
Na cesto:
- 2 šálky hladkej múky
- 1 šálka kryštálového cukru
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 šálka roztlačených zrelých banánov
- 1 šálka rastlinného mlieka
- ⅓ šálky oleja neutrálnej chuti
- 1 lyžica octu
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Dno hlbokého plechu s rozmermi 23 x 33 cm vyložte papierom na pečenie a boky vymažte tukom.
- V malom hrnci na miernom ohni zmiešajte kokosové mlieko, kokosový olej a hnedý cukor.
- Šľahajte, kým zmes nebude, asi 2 minúty.
- Neprevarujte.
- Nalejte vzniknutý karamel na plech a rovnomerne ho rozprestrite na papieri na pečenie.
- Umiestnite nakrájané banány reznou stranou dole a usporiadajte ich, ako chcete, ale snažte sa zaistiť, aby medzi jednotlivými plátkami bol minimálny priestor, pretože po upečení vzniknú ešte väčšie medzery.
- V miske stolného mixéra (alebo použiť vidličku či metlu) zmiešajte roztlačené banány, rastlinné mlieko, olej, ocot a vanilku a šľahajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Do stredne veľkej misy preosejte múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ a škoricu.
- Túto zmes pridajte k mokrým ingredienciám a premiešajte.
- Nepremiešavajte.
- Cesto jemne nalejte na karamel a nakrájané banány a vrch uhlaďte lyžicou alebo stierkou.
- Pečte v rúre 30–35 minút alebo do zlatohnedej farby.
- Párátko zapichnuté do stredu by vám malo vyjsť čisté alebo s pár omrvinkami.
- Pred vyklopením na servírovaciu tácku nechajte buchtu asi 20 minút vychladnúť.
- Dobrú chuť!
Vyskúšajte aj naše vynikajúce recepty na cukrovinky z karamelu . Upečte si pečivo, ktoré chutí každému!