Obrátený ananásový koláč

Obrátený ananásový koláč

Vyskúšajte túto našu retro klasiku, ktorú si zamilujete! Ultra vlhký, jemný vanilkový koláč s kúskami ananásu a ananásovou šťavou je úplne delikátna a pochutí si na ňom celá rodina.

Ingrediencie

Na polevu:

  • konzerva (655 g) plátkov ananásu vo vlastnej šťave – použite len 550 g, zvyšok si nechajte do cesta
  • 12 – 18 koktailových čerešní
  • 4 lyžice rozpusteného masla
  • 1/2 šálky trstinového cukru

Na koláč:

  • 1 a 1/2 šálky múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/3 šálky mlieka
  • 1/4 šálky ananásovej šťavy z konzervy
  • 1/4 šálky kyslej smotany
  • 1 lyžička vanilkového extraktu (alebo esencie)
  • 115g zmäkčeného masla
  • 3/4 šálky bieleho cukru
  • 2 veľké vajcia izbovej teploty
  • akýkoľvek zvyšný ananás, nasekaný

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180°C.
  2. Plech vyložte papierovými utierkami a položte na ne ananás a čerešne.
  3. Vysušte papierovými utierkami.
  4. Nalejte rozpustené maslo do 23cm koláčovej formy, ktorá je aspoň 5 cm hlboká. (Nepoužívajte rozkladaciu formu, pretože by cesto presakovalo).
  5. Rozotrite maslo po stranách formy.
  6. Nasypte do formy cukor a hrubo ho rozprestrite (použite štetec).
  7. Umiestnite jeden ananásový krúžok do stredu formy a potom ho obklopte buď rozpolenými ananásovými krúžkami alebo celými.
  8. Doprostred ananásových krúžkov dajte koktailové čerešne.
  9. Zatlačte čerešne a ananás pevne dole, aby sa dotýkali dna formy.
  10. Teraz si pripravte cesto.
  11. V miske rozšľahajte múku spolu s práškom do pečiva, sódou a soľou.
  12. V 2. miske rozšľahajte mlieko, kyslú smotanu, ananásovú šťavu a vanilku.
  13. V tretej miske šľahajte maslo s cukrom po dobu 2 minút na rýchlosti 7 (ručný mixér), kým nebude našuchorené.
  14. Po jednom pridávajte vajcia a vždy než pridáte dlhšie, miešajte 20 sekúnd.
  15. Pridajte 1/3 zmesi múky a zamiešajte.
  16. Pridajte 1/2 mliečnej zmesi a premiešajte.
  17. Pridajte polovicu zvyšnej múčnej zmesi a premiešajte.
  18. Pridajte všetku zostávajúcu mliečnu zmes a opäť premiešajte.
  19. Potom vmiešajte poslednú zmes múky.
  20. Primiešajte zvyšný ananás.
  21. Rozložte cesto na vrstvu ovocia, vyhlaďte a vyrovnajte povrch.
  22. Pečte 30 minút.
  23. Vyberte, voľne prikryte alobalom a potom pečte ďalších 15 minút, kým špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté.
  24. Vyberte koláč z rúry a nechajte vo vnútri formy 20 minút vychladnúť.
  25. Okolo vnútorného okraja koláčovej formy prevlečte nôž na maslo.
  26. Na koláč položte tanier a potom ho otočte.
  27. Jemne poklepte na dno formy a potom pomaly zdvíhajte.
  28. Pred podávaním nechajte úplne vychladnúť.
Koláč s ananásom a koktailovými čerešňami servírovaný na tanieri.
www.recipetineats.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.