Vyskúšajte túto našu retro klasiku, ktorú si zamilujete! Ultra vlhký, jemný vanilkový koláč s kúskami ananásu a ananásovou šťavou je úplne delikátna a pochutí si na ňom celá rodina.
Ingrediencie
Na polevu:
- konzerva (655 g) plátkov ananásu vo vlastnej šťave – použite len 550 g, zvyšok si nechajte do cesta
- 12 – 18 koktailových čerešní
- 4 lyžice rozpusteného masla
- 1/2 šálky trstinového cukru
Na koláč:
- 1 a 1/2 šálky múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1/4 lyžičky soli
- 1/3 šálky mlieka
- 1/4 šálky ananásovej šťavy z konzervy
- 1/4 šálky kyslej smotany
- 1 lyžička vanilkového extraktu (alebo esencie)
- 115g zmäkčeného masla
- 3/4 šálky bieleho cukru
- 2 veľké vajcia izbovej teploty
- akýkoľvek zvyšný ananás, nasekaný
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Plech vyložte papierovými utierkami a položte na ne ananás a čerešne.
- Vysušte papierovými utierkami.
- Nalejte rozpustené maslo do 23cm koláčovej formy, ktorá je aspoň 5 cm hlboká. (Nepoužívajte rozkladaciu formu, pretože by cesto presakovalo).
- Rozotrite maslo po stranách formy.
- Nasypte do formy cukor a hrubo ho rozprestrite (použite štetec).
- Umiestnite jeden ananásový krúžok do stredu formy a potom ho obklopte buď rozpolenými ananásovými krúžkami alebo celými.
- Doprostred ananásových krúžkov dajte koktailové čerešne.
- Zatlačte čerešne a ananás pevne dole, aby sa dotýkali dna formy.
- Teraz si pripravte cesto.
- V miske rozšľahajte múku spolu s práškom do pečiva, sódou a soľou.
- V 2. miske rozšľahajte mlieko, kyslú smotanu, ananásovú šťavu a vanilku.
- V tretej miske šľahajte maslo s cukrom po dobu 2 minút na rýchlosti 7 (ručný mixér), kým nebude našuchorené.
- Po jednom pridávajte vajcia a vždy než pridáte dlhšie, miešajte 20 sekúnd.
- Pridajte 1/3 zmesi múky a zamiešajte.
- Pridajte 1/2 mliečnej zmesi a premiešajte.
- Pridajte polovicu zvyšnej múčnej zmesi a premiešajte.
- Pridajte všetku zostávajúcu mliečnu zmes a opäť premiešajte.
- Potom vmiešajte poslednú zmes múky.
- Primiešajte zvyšný ananás.
- Rozložte cesto na vrstvu ovocia, vyhlaďte a vyrovnajte povrch.
- Pečte 30 minút.
- Vyberte, voľne prikryte alobalom a potom pečte ďalších 15 minút, kým špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté.
- Vyberte koláč z rúry a nechajte vo vnútri formy 20 minút vychladnúť.
- Okolo vnútorného okraja koláčovej formy prevlečte nôž na maslo.
- Na koláč položte tanier a potom ho otočte.
- Jemne poklepte na dno formy a potom pomaly zdvíhajte.
- Pred podávaním nechajte úplne vychladnúť.