Olejová bábovka s červenou repou

Olejová bábovka s červenou repou

Sladká pečená repa a extra panenský olivový olej dodávajú tejto delikátnej bábovke perfektnú zemitosť a chuť. Vďaka svojim ľahko sladkým tónom je tento múčnik skvelý ako raňajky, ale aj desiata alebo dezert.

Ingrediencie

  • 570 g surovej repy, orezané, olúpané a nakrájané na kúsky
  • 360 ml extra panenského olivového oleja plus 2 polievkové lyžice a viac na vymazanie
  • 1 a ½ čajovej lyžičky soli
  • 450 g hladkej múky a viac
  • 240 ml plnotučného mlieka
  • 1 polievková lyžica citrónovej kôry plus 120 ml čerstvej citrónovej šťavy (z 3 alebo 4 citrónov)
  • 5 vajec, rozšľahaných
  • 300 g kryštálového cukru
  • 1 polievková lyžica prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky jedlej sódy
  • práškový cukor na poprášenie

Postup

  1. Rozohrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  2. Plech vyložte papierom na pečenie. ¨
  3. Premiešajte repu s 2 lyžicami oleja a 1/2 lyžičky soli a dajte na plech.
  4. Pečte do zmäknutia, cca 30 až 40 minút, av polovici premiešajte.
  5. Repu nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  6. Po vychladnutí preložte repu do kuchynského robota a pulzujte, kým z nej nebude pyré.
  7. Dajte pyré do strednej misky.
  8. Znížte teplotu rúry na 160 stupňov.
  9. Vnútro 25 cm formy na bábovku vymažte olejom, vysypte múkou, potom formu otočte nad drezom a jemným poklepaním odstráňte prebytočnú múku.
  10. Dajte bokom.
  11. V inej strednej mise zmiešajte mlieko, citrónovú kôru a šťavu a nechajte 1 až 2 minúty odležať, kým sa nezrazí.
  12. Pridajte vajcia a zašľahajte, potom zašľahajte zvyšné 1 a 1/2 šálky oleja a dajte bokom.
  13. 3 a 1/2 šálky múky preosejte s kryštálovým cukrom, práškom do pečiva, sódou a zvyšnou 1 lyžičkou soli do veľkej misy a prešľahajte.
  14. Uprostred vytvorte jamku a nalejte do nej mokré prísady, pokračujte v šľahaní, počnúc stredom a pohybom smerom von, kým sa všetko nespojí.
  15. Preložte 2 šálky cesta do misy s vychladnutým repovým pyré a jemne ho vmiešajte, kým sa nespoja.
  16. Nalejte asi polovicu obyčajného cesta do pripravenej formy.
  17. Ďalej nalejte polovicu repového cesta a potom polovicu zostávajúceho cesta. Navrch dajte ďalšiu vrstvu zvyšného cesta s repou, potom finálnu vrstvu zvyšného cesta bez repy.
  18. Pečte, kým špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté, 50 až 60 minút.
  19. Vyberte bábovku z rúry, uvoľnite ju z okrajov formy pomocou noža na maslo a nechajte 5 minút vychladnúť.
  20. Opatrne bábovku otočte na servírovaciu tácku, aby úplne vychladla.
  21. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.
Bábovka z olivového oleja s červenou repou servírovaná na tanieri a posypaná práškovým cukrom.
cooking.nytimes.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.