Pokiaľ ste zatiaľ neochutnali žiadnu vegánsku buchtu, je najvyšší čas. V tejto bábovke sa snúbia hrejivé tóny škorice, zázvoru, ale aj ďalšieho korenia s chrumkavými jablkami a ešte k tomu olivovým olejom, ktorý je takou pomyselnou čerešničkou na torte. Urobte si k nemu šálku kávy alebo lahodné kakao.
Ingrediencie:
- 2 polievkové lyžice ľanovej múky
- 4 lyžice vody
- 1/2 hrnčeka extra panenského olivového oleja
- 3/4 hrnčeka trstinového cukru
- 1 1/2 hrnčeka nesladeného mandľového mlieka
- 3 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 lyžička jablčného octu
- 2 1/2 hrnčeka polohrubej múky
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 1/4 lyžičky soli
- 4 lyžičky mletej škorice
- 2 lyžičky mletého zázvoru
- 1 lyžička mletého nového korenia
- 3 stredne veľké jablká
- 1 lyžicu hladkej múky
Postup:
- Rúru si predhrejeme na 180 ° C a formu na bábovku vymažeme tukom a vysypeme múkou.
- Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na rovnako veľké kúsky asi 1×1 cm.
- V malej miske zmiešame vodu s ľanovou múkou a necháme 5 minút odstáť.
- Do inej misky dáme nakrájané jablká a lyžičku hladkej múky.
- Premiešame, aby boli jablká obalené múkou.
- Vyberieme väčšiu misu a našľaháme v nej olivový olej, cukor, mandľové mlieko, jablkový ocot, ľanovú múku a vanilku.
- Zmiešame múku, jedlú sódu, soľ, škoricu, zázvor, nové korenie a preosejeme do olejovej zmesi.
- Dôkladne premiešame, aby sa všetko spojilo.
- Nakoniec ešte prihodíme jablká a naposledy zamiešame.
- Takto hotové cesto prelejeme do pripravenej formy a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme cca 45 – 50 minút a špajľou skontrolujeme dostatočné prepečenie v strede bábovky.
- Pokiaľ je špajľa čistá a cesto nelepí, vyberieme bábovku z rúry a necháme ju vo forme 10 minút odpočinúť.
- Potom ju opatrne vyklopíme na kuchynskú mriežku, aby mohla vychladnúť.
- Pred servírovaním ju poprášime práškovým cukrom.