Milovníci morských plodov pozor! Tento článok bol ušitý vám na mieru.
Ponorte sa do hlbín morí a pripravte si spolu s nami tieto lahodné recepty na kalmáre!
Nebudete veriť vlastným očiam aké sú ľahké a vlastným chuťovým pohárikom ako sú výborné!
Akú pochúťku z tejto morskej potvory skúsite najskôr?
Naše recepty
Ako očistiť čerstvú kalmáre?
Ak sa vám pošťastí a zoženiete čerstvú kalmáre, možno budete bojovať s tým, ako ju pred samotným varením očistiť. Tu je skvelý video návod ako s ňou naložiť!
Prečo kalmáre zaradiť do nášho jedálnička?
Kalmáre sa v dnešnej dobe stáva základnou surovinou pre veľkú časť reštaurácií.
Táto skvelá morská potvora sa bežne objavuje v polievkach, cestovinách, rizotách a ďalších stredomorských pokrmoch.
Mäso kalmáre má svetlú až priesvitnú bielu farbu, žuvavé mäso a lahodnú chuť.
Popri skvelej chuti má aj mnoho zdravotných benefitov, ktoré treba zvážiť a možno jej mäso zaradiť do nášho jedálnička.
Výživné jedlo
Kalmárik má vysoký obsah bielkovín, minerálov a nízky obsah kalórií.
Nízky obsah kalórií
Olíheň je skvelá pre tých, ktorí chcú zvýšiť príjem bielkovín bez toho, aby museli zľaviť zo svojho kalorického príjmu (100g má iba 75 kcal)
Žiadne sacharidy
To je skvelá správa pre všetkých, ktorí držia prísnu diétu alebo keto diétu. Vy si môžete do svojho jedálnička zaradiť mäso z kalmáre, pretože neobsahuje žiadne sacharidy.
Dobrý zdroj vitamínu B 12 a B6
Naše telo potrebuje B12 pre zdravý nervový systém a krvný obraz. Vitamín B6 zase pre ochranu srdca proti srdcovým chorobám ako je mŕtvica.
Žiadne obavy z cholesterolu
Rovnako ako väčšina mäkkýšov má aj kalmáre vysoké množstvo cholesterolu vo svojej strave. Ale to by vám nemalo brániť v jeho konzumácii. Niekoľko štúdií totiž ukázalo, že konzumácia mäkkýšov má tendenciu znižovať, nie zvyšovať hladinu cholesterolu v krvi.