Bruschetta so smotanovou zmesou s grilovaným baklažánom, sladkou cibuľou a parmezánom uspokojí všetky vaše chuťové bunky a vy si na originálnu verziu s paradajkami ani nespomeniete!
Ingrediencie
- 1 stredný baklažán (cca 500 g)
- 1 stredne veľká sladká cibuľa
- 1/2 šálky smotany na šľahanie
- 4 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
- 2 lyžičky čerstvých lístkov tymiánu, nakrájaných
- 1/4 šálky extra panenského olivového oleja plus trochu navyše
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 1/4 šálky čerstvo nastrúhaného Parmigiano-Reggiano
- asi 1/2 bagety, nakrájaná diagonálne na plátky s hrúbkou cca 1,3 cm
Postup
- Rozpáľte gril na strednú teplotu.
- Odrežte cca 1,3 cm od hornej a spodnej časti baklažánu.
- Baklažán nakrájajte pozdĺžne na plátky s hrúbkou cca 1,3 cm.
- Cibuľu nakrájajte priečne na 1,3 cm hrubé plátky.
- V malom hrnci na stredne vysokom plameni priveďte do varu zmes smotany, cesnaku a tymiánu.
- Znížte teplotu na strednú a varte domäkka, kým sa smotana nezredukuje na polovicu, 3 až 5 minút.
- Odoberte z platne.
- Keď je gril pripravený, potrite obe strany baklažánu a plátky cibule 1/4 šálky olivového oleja.
- Zeleninu rozložte na gril a grilujte so zatvoreným vekom, kým nezačnú z jednej strany mäknúť a nezanechávajú stopy po grilovaní, 2 až 3 minúty pri baklažáne a 5 až 6 minút pri cibule.
- Otočte a opekajte druhé strany so zavretým vekom, kým baklažán nezmäkne a cibuľa sa pekne neopečie, ale nie nutne úplne domäkka, 2 až 3 minúty pre baklažán a 5 až 6 minút pre cibuľu.
- Preneste baklažán na doštičku a posypte 1/4 lyžičkou soli a 1/4 lyžičkou korenia.
- Preneste cibuľu na veľký plát alobalu, pekne plátky naskladajte vedľa seba, pevne zabaľte a nechajte odpočívať, kým zvyškové teplo cibuľu nezmäkčí, asi 5 minút.
- Nakrájajte baklažán a cibuľu nahrubo a zmiešajte v strednej miske.
- Pridajte smotanovú zmes a syr.
- Premiešajte.
- Ochutnajte a podľa potreby dosoľte a okoreňte.
- Plátky bagety potrite z oboch strán olejom a grilujte, kým nebudú ľahko zlatisté, 30 sekúnd až 1 minútu z každej strany.
- Na každý plátok naložte štedrú hrsť baklažánovej zmesi a servírujte.