Vaječný koňak nemusíte počas sviatkov iba popíjať, pridať go môžete aj do vášho obľúbeného pečiva!
Ingrediencie:
- 1 a 1/4 šálky kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 1/4 šálky cmaru
- 1 šálka masla
- 3/4 šálky vaječného koňaku
- 6 šálok hladkej múky
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička škorice
- 1/2 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
- 1 PL prášku do pečiva
Poleva
- 4 šálky práškového cukru
- 1 šálka masla
- 4 PL vaječného koňaku
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 1/2 čajovej lyžičky škorice
- 1/4 čajovej lyžičky muškátového orieška
Postup:
- V miske zmiešajte cmar a jedlú sódu. Odložte bokom.
- V mixéri zmiešajte maslo a cukor.
- Pridajte vajcia, soľ, vanilku a vaječný koňak. Dobre premiešajte.
- Pridajte tri šálky múky, škoricu, muškátový oriešok a prášok do pečiva. Miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte zmes cmaru a jedlej sódy a ďalšie tri šálky múky.
- Vzniknuté cesto zabaľte do potravinovej fólie a uložte cez noc do chladničky.
- Predhrejte si rúru na 170°C.
- Cesto rozdeľte na polovicu a pomocou valčeka rozvaľkajte a plát a vykrajovače vykrájajte požadované tvary.
- Opité pečivo odkladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Rovnako postupujte aj s druhou polovicou cesta.
- Pečte pri po dobu 9-10 minút.
- Opité pečivo nechajte vychladnúť av medziobdobí si pripravte polevu.
- Maslo vyšľahajte v mixéri, kým nezíska takmer bielu farbu.
- Pridajte práškový cukor, vanilku, škoricu, muškátový oriešok a tri lyžice vaječného koňaku.
- Šľahajte na nízku rýchlosť 3-5 minút a pridajte poslednú lyžicu likéru, záleží na konzistencii krému.
- Vychladnuté pečivo ozdobte pomocou zdobítka.
Chuť a vôňu vášho vianočného pečiva môžete zvýrazniť nielen alkoholom, ale aj rozmanitým korením. Vyskúšajte okrem receptov na opité pečivo aj tie na pečivo s korením . Škorica, zázvor aj klinček dodajú pečeniu tú pravú atmosféru