Ak chcete naplniť morku alebo kura, budete potrebovať dobrú plnku! A preto sme tu my s receptom na plnku z orechov, po ktorej sa všetci budú môcť utĺcť, aká je výborná! Podávajte ju napríklad ku kurčaťu pečenom v alobale , to je najlepšia kombinácia.
Čo budeme potrebovať
- 1 bochník chrumkavého bieleho chleba (nakrájaný na kocky)
- 3 lyžice masla
- 1 stredne žltá cibuľa (nakrájaná na kocky)
- 2 veľké stopky zeleru (nakrájané na kocky)
- 4 strúčiky cesnaku (nakrájané nahrubo)
- 200 g hrozienok
- 250 g nahrubo nasekaných opečených vlašských orechov
- 2 lyžice nasekaných čerstvých listov šalvie
- 1 lyžica oregana
- 1 lyžica čerstvého rozmarínu
- 1 lyžica nasekaných lístkov čerstvého tymiánu
- soľ
- mleté korenie
- 30 g nahrubo nasekané čerstvé petržlenové vňate
- 3 veľké vajcia (rozšľahané)
- 750 ml kuracieho vývaru
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov.
- Na dva plechy na pečenie položte na ne chlieb v jednej vrstve. Opekajte, kým nebude suchý a svetlo zlatistý, 10 až 12 minút. Nechajte vychladnúť.
- Medzitým zľahka potrite maslom zapekaciu misu.
- Vo veľkej panvici rozpustite maslo na strednú teplotu.
- Pridajte cibuľu, zeler a cesnak a za častého miešania varte, kým cibuľa a zeler nezmäknú, asi 7 minút.
- Pridajte hrozienka, vlašské orechy, šalvia, oregano, rozmarín a lístky tymiánu a varte za miešania 1 minútu.
- Preložte do veľkej misy a dochuťte soľou a korením.
- Pridajte petržlen, vajcia a chlieb. Všetko premiešajte, aby sa spojilo.
- Pridajte postupne vývar, a po každom pridaní miešajte, kým sa nevstrebe.
- Dochuťte soľou a korením a plnku preložíme do zapekacej misy.
- Pečte, kým orechová plnka nie je tmavo zlatistej farby, 25 až 30 minút.
- Pred podávaním nechajte 5 minút odležať.