Tento základný recept na plnku s orech sa dá použiť na XY spôsobov. Môžete z nej tvarovať malé guličky a poskladať ich okolo hydinového mäsa pri pečení, alebo pripraviť jeden veľký, slaný orechový koláč. Slaný koláč alebo quinche si môžete pripraviť s našimi receptami.
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice olivového oleja
- 25 g masla
- 3 šalotky (nakrájané nadrobno)
- 2 tyčinky zeleru (nakrájané nadrobno)
- 100 g strúhanky
- 500 g kvalitnej klobásy
- 50 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
- kôra z 1 malého pomaranča
- 1 lyžica nasekaných lístkov šalvie
- 1 vajce (rozšľahané)
- 8 plátkov slaniny
- hrsť nasekanej petržlenovej vňate
Postup
- Rúru rozohrejte na 200 °C.
- Pripravte si tortovú formu s priemerom 18–20 cm.
- Rozohrejte olej a maslo a šalotku a zeler na ňom zľahka opekajte 5 minút.
- Preložte do misy a pridajte strúhanku, klobásu, vlašské orechy, pomarančovú kôru a šalviu.
- Pridajte veľa korenia a trochu soli a premiešajte rukami.
- Pridajte vajcia a potom dobre premiešajte.
- Rozložte plátky slaniny do tortovej formy.
- Opatrne naplňte formu plnkovú z orechov.
- Pečte 40-45 minút, kým nie je vršok zlatistý.
- Nechajte 10 minút chladnúť vo forme, potom vyberte a posypte petržlenovou vňaťou.