Máte radi orechy natoľko, že by ste ich najradšej zakomponovali do každého jedla? A ak máte bohatú úrodu, prečo aj nie? Navyše sú zdravé! Tak poďte vyskúšať tieto rezy.
Ingrediencie:
- 1 a ¾ hrnčeka polohrubej múky
- 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
- ¼ lyžičky sódy bikarbóny
- ½ lyžičky soli
- ¾ hrnčeka zmäknutého masla
- ½ hrnčeka cukru krupice alebo kryštál
- ½ hrnčeka trstinového cukru
- 3 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ⅓ hrnčeka plnotučného mlieka
- 1 a ½ lyžičky instantnej kávy rozpustenej v 1 lyžici vriacej vody
- ½ hrnčeka nasekaných vlašských orechov
Na krém:
- 115 g mascarpone alebo čerstvého smotanového syra
- ½ hrnčeka práškového cukru
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 2 lyžičky instantnej kávy rozpustené v 1 lyžičke vriacej vody
- 180 ml smotany na šľahanie (min. 35 %)
Postup:
- V mise si zmiešajte múku s práškom do pečiva, sódou a soľou a dajte bokom.
- Vyšľahajte si maslo s cukrom do peny, šľahajte asi 3 minúty, potom pridávajte vajcia jedno po druhom.
- Pridajte vanilku a pri nízkych otáčkach zašľahajte múčnu zmes striedavo s kávou a mliekom.
- Nakoniec vmiešajte nasekané orechy.
- Cesto nalejte na plech (asi 25×40 cm) vyložený papierom na pečenie a pečte pri 180°C asi 20 minút.
Príprava náplne:
- Mascarpone si vyšľahajte dohladka. Pridajte cukor, vanilku a kávu. Šľahajte, kým sa všetko nespojí.
Konečná úprava:
- Upečený a vychladnutý korpus rozkrojte na pol a náplň si rozdeľte taktiež na dve polovice.
- Jednu polovicu potrite prvou časťou náplne a druhou polovicou korpusu ju priklopte.
- Hornú časť rezov potrite druhou časťou krému a ozdobte orechmi.